AKTUELNO

"Veoma brzo ćemo osposobiti ove hale kako bismo se, za svaki slučaj, pripremili za gori scenario od trenutnog", kaže gradonačelnik.

Grad Novi Sad od sutra, u saradnji sa Ministarstvom odbrane i Pokrajinskim sekretarijatom za zdravstvo, počinje da montira dodatne kapacitete u dve hale novosadskog Sajma za smeštaj obolelih od koronavirusa, rekao je gradonačelnik ovog grada Miloš Vučević

- Veoma brzo ćemo osposobiti ove hale kako bismo se, za svaki slučaj, pripremili za gori scenario od trenutnog. Imaćemo oko 1.000 kreveta i ovo je još jedna mera koja se preduzima da bi se maksimalno izbegao scenario kojem svedočimo u Italiji i Španiji. Nije nam želja da napunimo Sajam, naprotiv, želja nam je da tamo niko ne dođe, ali se pripremamo, imajući u vidu nepredvidivost ovog oboljenja – kaže Vučević za Pink. 

Podvlači da su sve preduzete mere, i na državnom i na gradskom nivou, učinkovite samo ako su građani disciplinovani, solidarni i jedinstveni. 

- Poštujte savete lekara i odluke države! Važno je da građani ostanu kod svojih kuća, a posebno treba da se čuvaju penzioneri. Vreme nije za šetanje ni drugim kategorijama građana, već je vreme da sačuvamo svoje ždravlje i živote – apeluje gradonačelnik Novog Sada. 

Foto: TV Pink Printscreen

Kada je reč o opskrbljenosti dezinfekcionim sredstvima, kaže da je novosadski vodovod najveći proizvođač natrijum-hipohlorita u Srbiji. On se koristi za dezinfekciju javnih površina i bolničkih krugova, a Novi Sad njime snabdeva svoj grad, ali i kliničke centre širom Srbije. 

Vrši se, kaže, dezinfekcija svih stambenih zgrada u Novom Sadu, a u utorak ili sredu, kako najavljuje, kreće podela paketa za više od 33.000 penzionera u gradu, koji imaju penzije manje od 30.000 dinara. 

- Vrednost paketa je oko 2.000 dinara, a za donacije se javio i veliki broj privatnika, tako da će se ova akcija nastaviti – kaže Vučević. 

Podvlači da je u ovim trenucima najvažnije ostati kod kuće, pa i nedeljom kada je penzionerima omogućeno da idu u radnje. 

- I tada, ako ne morate, ne izlazite napolje jer je to destimulativno. Prošle nedelje je u Novom Sadu iz kuće izašlo 9.000 penzionera i to nije poenta. Neka ostanu kod kuća, a mi ćemo im doneti sve što treba – kaže Vučević. 

#Miloš Vučevič

#Novi Sad

#koronavirus

'