AKTUELNO

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta uputio je Draganu Vasiljkoviću, koji je poznat kao kapetan Dragan, pismo podrške povodom njegovog izlaska iz zatvora.

Linta je u pismu izrazio zadovoljstvo što će Vasiljković u subotu 28. marta, nakon, kako navodi, 14 godina progona i nepravednog boravka u zatvorima u Australiji i Hrvatskoj, ponovo biti slobodan čovek.

Pismo Linte prenosimo u celosti:

Dragi kapetane,

Želim da izrazim iskreno zadovoljstvo što ćete u subotu 28. marta, nakon 14 godina progona i nepravednog boravka u zatvorima u Australiji i Hrvatskoj, ponovo biti slobodan čovek.

Ključni razlog Vašeg dugogodišnjeg robijanja jeste činjenica da ste tokom rata na području današnje Hrvatske aktivno učestovali u odbrani prava i slobode krajiških Srba. Vi ste se zajedno sa svojim saborcima časno, pošteno i ponosno borili protiv ustaškog režima Franje Tuđmana. Zbog toga ste ušli u istoriju srpskog naroda kao istinski patriota i stvarni heroj bez mrlje u svom vojnom delovanju. Svi, koji su vas poznavali tokom rata, dobro znaju da ste poštovali Ženevske konvencije i ratno pravo, kao i da ste posebno vodili računa da se prema zarobljenicima postupa na dostojan način u skladu sa srpskom vojničkom tradicijom.

Posebno želim da istaknem činjenicu da ste pokazali ogromnu volju i upornost da u sudskom postupku u Hrvatskoj dokažete pravu istinu o svom ratnom putu i svoju nevinost jer ste zaista nevini. Nažalost, niste uspeli u tome isključivo zbog činjenice, jer hrvatsko pravosuđe nije profesionalno i nezavisno. U pitanju je etnički motivisano pravosuđe koje ima zadatak da opravda besmislenu i brutalnu laž da su Srbija, JNA i krajiški Srbi tobože bili agresori i zločinačka strana, a Hrvati tobože žrtve koji su vodili oslobodilački rat. Brojne činjenice nedvosmisleno pokazuju da je glavni krivac za rat bio ustaški režim Franje Tuđmana čiji je cilj bio ubijanje i masovno proterivanje krajiških Srba sa svojih vekovnih ognjišta i stvaranje etnički čiste hrvatske države. Svakom razumnom čoveku je jasno da ste osuđeni u klasičnom montiranom političkom procesu na osnovu lažnih dokaza samo zato, jer ste bili jedan od simbola otpora krajiških Srba hrvatskim zločinačkim paravojnim formacijama.

Dragi kapetane, bila mi je čast da Vas i generala Borislava Đukića posetim u splitskom zatvoru Bilice, marta 2016. godine gde smo razgovarali više od dva sata. Podneo sam zahtev da Vas drugi put posetim u zatvoru u Lepoglavi, septembra prošle godine. Nažalost, zatvorska uprava i hrvatsko ministarstvo pravosuđa su odbili moj zahtev. Često sam javno reagovao i ukazivao na ustaški karakter današnje Hrvatske i njeno etnički motivisano pravosuđe, kao i da je u pitanju klasično političko suđenje nevinom čoveku. Važno je naglasiti da Vam u montiranom sudskom procesu nisu dokazali ni jednu tačku iz optužnice, a osuđeni ste na 13,5 godina. Jedini ste zatvorenik u Hrvatskoj koji je ostao u zatvoru do poslednjeg dana i to poslednjih 10 meseci u nezakonitoj izolaciji. Tragična je činjenica da u hrvatskim zatvorima trune i dalje veliki broj časnih srpskih patriota samo zato što su Srbi.

Želim Vam kapetane dobro zdravlje i da, nakon izlaska iz zatvora, nastavite sa istim žarom i voljom borbu za istinu i pravdu.

Predsjednik Saveza Srba iz regionaMiodrag Linta

#Kapetan Dragan Vasiljković

#Miodrag Linta

#Pismo

'