AKTUELNO

Na Kosovu i Metohiji nema nema obolelih od koronavirusa u većinski srpskim sredinama, dok je 71 oboleo u albanskim sredinama, naveo je na svom Instagram profilu direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić iznoseći dnevni izveštaj o situaciji na Kosovu i Metohiji.

Kako je naveo, 11 uzoraka briseva pacijenata iz srpskih sredina na KiM poslato na Institut Torlak i svi su negativni na virus COVID-19, a zbog zabrane kretanja, volonteri u srpskim sredinama uglavnom u ranim jutarnjim časovima obilaze korisnike.

-Preko KC Niš na prostor KiM isporučujemo 15.000 zaštitnih maski i 30.000 zaštitnih rukavica iz kontigenta pomoći NR Kine, kao i lekove za dijabetičare i hronične bolesnike za sve srpske sredine na KiM, koji će moći da se podižu u apoteci u Kosovskoj Mitrovici, na osnovu prikupljenih recepata pacijenata.2 vozila Lada Niva uručena Domu zdravlja u Zubinom Potoku, a institucijama i javnim preduzećima u toj opštini podeljeno je preko 2.000 maski, koje se šiju u pogonima „Javora“ - naveo je Đurić.

Kretanje naših vozila saniteta, kako dodaje, lekara i pacijenata sa prostora KiM, kao i trportnih kamiona iz centralne Srbije, preko administrativne linije, danas je bilo redovno i nesmetano.U blizini KBC u Kosovskoj Mitrovici u utorak uveče uhapšene tri osobe (dva Albanca i jedna Srpkinja) zbog kršenja zabrane kretanja.

Navodi i da su uhapšeni poslati u karantin u Prištini, dok su četiri policajca koji su bili u kontaktu sa njima u samoizolaciji.

View this post on Instagram

Дневни извештај о ситуацији на Косову и Метохији: 25. март 2020. године. Нема оболелих у већински српским срединама. 71 оболео у албанским срединама. 11 узорака брисева пацијената из српских средина на КиМ послато на Институт Торлак и сви су негативни на вирус COVID-19. Због забране кретања, волонтери у српским срединама углавном у раним јутарњим часовима обилазе кориснике. Преко КЦ Ниш на простор КиМ испоручујемо 15.000 заштитних маски и 30.000 заштитних рукавица из контигента помоћи НР Кине, као и лекове за дијабетичаре и хроничне болеснике за све српске средине на КиМ, који ће моћи да се подижу у апотеци у Косовској Митровици, на основу прикупљених рецепата пацијената. 2 возила Лада Нива уручена Дому здравља у Зубином Потоку, а институцијама и јавним предузећима у тој општини подељено је преко 2.000 маски, које се шију у погонима „Јавора“. Кретање наших возила санитета, лекара и пацијената са простора КиМ, као и транспортних камиона из централне Србије, преко административне линије, данас је било редовно и несметано. У близини КБЦ у Косовској Митровици у уторак увече ухапшене три особе (два Албанца и једна Српкиња) због кршења забране кретања. Ухапшени су послати у карантин у Приштини, док су четири полицајца који су били у контакту са њима у самоизолацији. У Косовској Митровици, у току последња 24 часа, није било пацијената са симптомима вируса КОВИД 19. Укупно 62 особe се налазе у самоизолацији у периоду од 14 дана. У здравственим установама на централном Косову у протекла 24 сата било је 17 прегледа мобилних медицинских тимова. Није утврђено присуство симптома инфекције коронавирусом. Пензионери се у Косовској Митровици, заједно са надлежним службама Поште, банке Поштанска штедионица и Комерцијалне банке, упознају са могућностима подизања пензија током трајања ванредног стања путем доставе на кућну адресу или уз могућност давања пуномоћја за подизање пензија. Наставља се дезинфиковање јавних установа у већински српским срединама. Дом културе Грачаница наставља да емитује онлајн културне програме, попут јучерашње онлајн изложбе слика „Јесен у Паризу“. . . . #Србија #косовоиметохија #коронавирус #Srbija #kosovoimetohija #coronavirusoutbreak⚠️

A post shared by Марко Ђурић (@markodjuric.srb) on

-U Kosovskoj Mitrovici, u toku poslednja 24 časa, nije bilo pacijenata sa simptomima virusa KOVID 19. Ukupno 62 osobe se nalaze u samoizolaciji u periodu od 14 dana.U zdravstvenim ustanovama na centralnom Kosovu u protekla 24 sata bilo je 17 pregleda mobilnih medicinskih timova. Nije utvrđeno prisustvo simptoma infekcije koronavirusom. Penzioneri se u Kosovskoj Mitrovici, zajedno sa nadležnim službama Pošte, banke Poštanska štedionica i Komercijalne banke, upoznaju sa mogućnostima podizanja penzija tokom trajanja vanrednog stanja putem dostave na kućnu adresu ili uz mogućnost davanja punomoćja za podizanje penzija - napisao je direktor Kancelarije za KiM na Instagramu.

Dodaje i da se nastavlja dezinfikovanje javnih ustanova u većinski srpskim sredinama.

- Dom kulture Gračanica nastavlja da emituje onlajn kulturne programe, poput jučerašnje onlajn izložbe slika „Jesen u Parizu“ - naveo je Đurić u izveštaju.

#Kosovo i Metohija

#Marko Đurić

#Srbi

#covid 19

'