AKTUELNO

Sekretar Privredne komore Srbije Žarko Malinović kaže da su prodavnice u Srbiji dobro snabdevene, da je zaustavljen nagli skok tražnje i da je kvasac stigao u maloprodaju

- Kvasac je stigao u maloprodaju. Ono što je važno da građani znaju da je potreba za kvascem pre vanrednog stanja bila izuzetno mala. Sem profesionalnih kupaca, pekara i drugih proizvođača pekarskih proizvoda nismo imali potrebu krajnjih potrošača za ovim proizvodom – naveo je Malinović.

Foto: Pink.rs/S. Milovanov

Kako je dodao, uz odluku Vlade Srbije o zabrani izvoza kvasca, možemo očekivati i bolju snabdevenost ovim proizvodom.

Malinović je dodao da se  radi analiza tražnje i da sebeleži zanačajn pad u odnosu na vikend 14. I 15. Marta, imamo pad u od 20 odstoza proizvode koji su pod posebnim režimom.

Foto: TV Pink Printscreen

- Od 23 proizvoda koja pratimo samo tri su imala blagi rast – dečija hrana, pelene i konzervirana riba – rekao je Malinović.

Kako je rekao, snabdevenost prodavnica širom Srbije je dobra, a trgovci imaju mogućnost da ograniče prodaju po kupcu, ako se pojavi nepotrebna prekomerna kupovina.

Malinović je rekao da je omogućen čak i uvoz citrusne robe, koja bi mogla biti deficitarna.

Srbija, dodao je, kada je reč o voću, povrću i mesu zavisi i od uvoza.

Foto: TV Pink Printscreen

- To smo regulisali ograničenjem marži, kod kojih nema pomeranja u odnosu na 5. mart i na taj način omogućili čak i uvoz citrusne robe, koja bimogla biti deficitarna – istakao je Malinović.

Prema njegovim rečima, Srbija kod osnovnih životnih namirnica nezavisi od uvoza i na policama je 80 odsto domaćih proizvoda.

#kvasac

'