AKTUELNO

Vojska Srbije, koja obezbeđuje sve značajnije zdravstvene centre, migrantske kampove, zatvorene i ugašene granične prelaze, uz to brine i o karantinima kao što je Moravič, a za sve to vreme je i u prostoru kopene bezbednosti prema KiM i čuva naše nebo, nijednu svoju sposobnost nije izgubila, čak je nije ni umanjila, izjavio je večeras ministar odbrane Alekandar Vulin.

Kako je naveo, Vojska ni u ovoj situaciji kada se svi borimo protiv virusa korone ne prekoračuje svoja ovlašćenja i preuzima odgovornost tamo gde joj je to rečeno da uradi. 

„Vojska je tu da podrži i pomogne, radimo ono što nam je rečeno. I vojna industrija se odmah prilagodila, Jumko sada proizvodi maske, Barič dezinfekciona sredstva, krevete proizvodi takođe vojna industrija“, kazao je Vulin.

Kako navodi, vojnicima nije lako, ali vojska se pravi za ovakve situacije.

„Teško je što se boriš protiv neprijatelja kojeg ne možeš da vidiš, ali nijedan vojnik nije rekao da ne može ili da neće“, ističe ministar odbrane.

Navodi i da se građani u svim delovima zemlje raduju što vide vojsku, kao i da je to slučaj i sa onima u Raškoj oblasti. Govoreći o saradnji policije i vojske, Vulin kaže da i inače dobro sarađuju, a kamoli u ovoj situaciji i dodaje da nema rivalstva.

Foto: Tanjug/Ministarstvo odbrane

„Radimo samo za dobrobit građana Srbije i odlično sarađujemo“, kazao je Vulin.

Prema njegovim rečima, vojska će obezbeđivati i Sajam, koji će biti opremljen za prihvat lakših slučajeva zaraženih virusom korona, kao što rade i sa Gerentološkim centrom u Beogradu. Pojašnjava da ne može vojnik da zaustavi virus, ali svojom ozbiljnošću može da doprinose da ne može bilo ko da uđe u te prostore i tako unese virus.

Govoreći o današnjem sastanku sa lekarima koji su došli iz Kine, Vulin ističe da je za Srbiju velika stvar što su došli, jer Kini nismo strateški partner, ali su oni ipak odlučili nama da pomognu.

„Kina se ponaša partnerski, kao da oni zavise od nas, a ne mi od njih. Treba da budemo dirnuti tim činom. EU je pokazala da nije u stanju da se izbori ni sa migrantskom krizom, ni sa virusom korona, niko nikome neće da pomogne. Svet u kojem živimo je svet vrhunske sebičnosti, u kojem niko nikome ne pomaže, a onda vidite jednu Kinu koja nama pomaže“, kaže Vulin.

Komentarisući primedbe na račun predsednika Aleksandra Vučića i to što je predsednik S SP Boris Tadić kazao kako je Vučić "prisvojio krizu", Vulin kaže da predsedniku uvek zameraju, ali da ne mogu da mu zameraju kada govori istinu.

Foto: Tanjug/Ministarstvo odbrane

„Mogu da mu zamere šta hoće, ali ne mogu da mu zamere istinu. Predsednik je prisvojio samo da radi neprestano, obezbedio je respiratora za par nedelja više nego vladari u poslednjih 12 godina“, ističe Vulin.

Govoreći o tome što će umesto VMA, specijalizovana bolnica za virus korona biti na Zvezdari, Vulin objašnjava da je to zbog sistema ventilacije i da je taj sistem takav da, ako uđe jedna zaražena osoba i virus uđe u ventilaciju, onda će se zaraziti cela bolnica.

Upitan da prokomentariše to što je Srbe na KiM uplašilo pravljenje ilegalnog mosta u severnoj Kosovskoj Mitrovici, Vulin kaže da je sasvim normalno što su uznemireni.

„To je pokušaj upada u severnu Mitrovicu, jeste nas uznemirio, ali bili smo spremni da reagujemo. Na sve što se dešava spremni smo da reagujemo. Vojska ne zaboravlja šta joj je prva uloga - zaštita suvereniteta zemlje i građana gde god da žive“, ističe ministar odbrane.

Dodaje da se dobro prati i zna šta se dešava u našsem okruženju i, naglašavajući da Srbija brine o Srbima, ma gde oni da žive, poručuje da svako treba da računa na Vojsku Srbije.

Govoreći o najavljenoj pomoći BiH, Republici Srpskoj, Albaniji, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, u osnovnim životnim namirnicama, poput brašna, pa čak i u gorivu, Vulin kaže da se nada da u „brašnu niko neće videti pretnju“.

„Srbija je snažna zemlja, ima jaku ekonomiju, privredu, može da pomogne. Naša jačina nikada nije bila pretnja. Mirna i jaka Srbija, znači miran Balkan. A, kada sve ovo prođe, ne bi bilo loše da neki razmisle kako se ophode prema Srbiji“, kaže Vulin.

Ministar odbrane napominje i da se u Srbiji niko nije šalio sa nesrećom koja se dogodila u Zagrebu kada su se desili zemljotresi, ističući da su svi u Srbiji iskreno saosećali sa njima, kao i da su svi sa žaljenjem primili vet o smrti povređene devojčice.

„Srbija je takva - razume tuđu muku i hoće da pomogne“, naveo je Vulin.

#Aleksandar Vulin

#Vojska

'