AKTUELNO

Smanjen broj automobila i autobusa na ulicama, kao posledica uvođenja vanrednog stanja, doveo je i do smanjenja zagađujućih materija u vazduhu, kako u Beogradu, tako i u drugim gradovima Srbije.

Zbog mera Vlade Srbije u suzbijanju koronavirusa odsustvo intezivnog saobraćaja je doprinelo manjem aero zagađenju, ali se već narednih dana očekuje pogoršanje situacije zbog pada temperature i nastavka grejne sezone.

Prethodnih dana je postojalo minimalno povećanje zagađenja vazduha kojem je u velikoj meri doprinelo odustvo vetra.

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović je ranije objasnio da je glavni razlog povećane zagađenosti grejna sezona, bar u Beogradu.

Foto: Tanjug/Tanja Drobnjak

"Još uvek radi Gradska toplana, ali i individualna ložišta, jer su noći i dalje hladne. Zbog vanrednog stanja u Srbiji, veliki broj ljudi kod kuće i grejanje radi celog dana, pa se to održava na zagađenje vazduha u Beogradu. Nije bilo kretanja vazduha i to je uslovilo deo aero zagađenja", kazao je Radović.

Izolacija stanovništva širom sveta zbog pandemije koronavirusa u Kini je dovela do dramatičnog smanjenja emisije štetnih gasova, a videćemo da li će se u narednim danim izolacija i produžavanje policijskog sata pozitivno odraziti na kvalitet vazduha u Srbiji.

#Srbija

#Zagađenje

#koronavirus

'