AKTUELNO

Predsednica Vlade Ana Brnabić apelovala je na građane da slušaju preporuke države i stručnjaka za smanjenje širenja korona virusa i istakla da će u suprotnom biti uvedene drastičnije mere, među kojima su i potpuna zabrana slobode kretanja i policijski čas.

Brnabić je rekla da je u glavnom gradu videla velike gužve u saobraćaju i na ulicama i istakla da građani nisu dovoljno ozbiljno shvatili i slušali preporuke predsednika države, premijera i stručnjaka.

Foto: Tanjug/Tanja Drobnjak

- Molim vas na samodisciplinu, posebno starije sugrađane, nemojte da izlazite napolje. Nemojte nas terati da uvodimo policijski čas i da vojsku i policiju izvodimo na ulice i u potpunosti zabranimo slobodu kretanja. To je najdrastičnija moguća mera i ni ja ni predsednik ne bismo želeli da je implementiramo - rekla je Brnabić.

Ukoliko bude uveden policijski čas, o čemu će se tek odlučivati na vladi, a uz razgovor sa predsednikom Srbije i stručnjacima, suspendovaće se slobodana kretanja. 

Posle svih informacija iz Srbije koji budu pristigli u Vladu i da li stariji poštuju naredbu da li ostaju kod kuće ili su napustili svoje domove doneće se odluka o policijskom času.

Uvođenje policijskog časa važio bi za sve građane, sem onih koji moraju da odlaze na posao. Vreme policijskog časa, kada se suspenduje kretanje građana, različito je od  zemlje do zemlje i uslova pod kojim je doneta ta naredba. 

Foto: TV Pink Printscreen

Sloboda kretanja suspendovana je za sve starije od 65 godina, a policijski čas doneo bi i suspendovanje kretanja, i oštrije kontrolisao i maloletna lica, za sve od 20 sati do 6 ujutro ili od 22 sata do 7 ujutro. Policijskog časa bili bi izuzeti svi oni koji posao moraju da obavljaju u svojim firmama. Policija i vojska bila bi na svakom koraku i kontrolisala bi poštovanje policijskog časa. 

Policijski čas je popularni naziv za administrativnu meru kojom se celom ili delu stanovništva na nekom ograničenu području ili cijeloj državi ograničava kretanje u određenom periodu u svrhu održavanja javne sigurnosti.

Policijski čas se u pravilu proglašava kao deo mera vezanih uz izvanredno stanje u nekoj državi, i obično se odnosi na noćne sate. Svrha mu je u ovom slučaju sprečiti širenje zaraze. 

Ono što je važno jeste da svaka osoba koja se za vreme policijskog časa nađe na ulici može biti pritvorena te naknadno kažnjena od strane vlasti.

Policijski čas je mera koje u poslednje vreme mogu donositi i lokalne jedinice vlasti.

#policijski čas

'