AKTUELNO

Marko Matić, novinar Medijske mreže "Antidot", govoreći o koronavirusu u Srbiji rekao je da je to tema koja okupira javnost ne samo Srbije, nego i celog sveta.

Matić kaže da je očigledno da je koronavirus postao globalni fenomen, odnosno veliki izazov i kriza sa kojom se sve vlade sveta suočavaju.

- Kod nas je takođe ista situacija. Jako je bitno što naši državni organi, pre svega predsednik Vučić, što se obratio građanima i što je jasno objasnio da je ovo tema oko koje se neće donositi političke odluke, već će se isključivo slušati struka – ocenio je Matić u Novom jutru TV Pink.

Matić podseća da je država Srbija formirala svoje štabove, od kojih je jedan za borbu sa zdravstvenim problemom, a drugi za borbu sa posledicama koje korona ostavlja po ekonomiju.

Foto: TV Pink Printscreen

- Sa druge strane, bitna je odluka što smo izašli sa merama za povećanje zarada zdravstvenim radnicima, jer oni su sada na prvoj liniji odbrane cele nacije. Oni su heroji ovoga vremena, kao što su to i zdravstveni radnici Kine i svih drugih zemalja – istakao je Matić.

Prema njegovim rečima, ne smemo dozvoliti da dođe do kolapsa zdravstvenog sistema jer je on možda poslednja linija odbrane u upravljanju ovom krizom.

- Njima mora biti dostavljena najbolja oprema, moraju biti najviše zaštićeni, a i mi moramo odgovorno da se ponašamo. Dakle, ne možemo za svaku sitnicu da idemo da se testiramo. Jako je bitno da slušamo šta nam struka kaže – naglasio je Matić.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako dodaje, ovo nije vreme kada svi treba mnogo da pametujemo, već treba malo više da slušamo.

Govoreći o školama i koroni Matić kaže da njegovo dete ide u jednu od državnih škola u centru grada i dodaje da su juče pojedini roditelji preko društvenih mreža čuli da je neko zaražen i da su došli po decu.

- Šta su uradili? Odveli su decu u one panične kupovine i stvaranje zaliha kao da nam predstoji nuklearni Armagedon… Moramo da se ponašamo racionalno i odgovorno, jer kakvu poruku šaljemo deci…umesto da sede i da od prosvetnih radnika slušaju kako da održavaju higijenu i šire zdravstvenu kulturu, mi im šaljemo poruku da reaguju panično i da se ponašaju racionalno – naveo je Matić.

#Marko Matić

#koronavirus

'