AKTUELNO

Usled povišene temperature u prestonici Srbije i pojedinim mestima koja se nalaze u blizini reka uošen je povećan broj komaraca.

Iz Sekretarijata Grada Beograda za zaštitu životne sredine za Pink.rs rekli su da nema mesta panici i da je aktuelno suzbijanje larvi, komaraca i ostalih insekata, kao i da se u toplijim mesecima može očekuvati povećan broj komaraca.

Kako nam je rečeno iz gradskog sekreterijata Beograda za zaštitu životne sredine formiran je novi sektor u gradskoj čistoći koji se bavi programima suzbijanja insekata, larvi i odraslih formi komaraca na javnim površinama u koja spadaju i priobalja.

Takođe, ovaj sektor gradske čistoće u narednim danima krenuće sa sveobuhvatnim akcijama suzbijanja larvi i odraslih formi komaraca u skaldu sa izvršenim monitoringom.

Foto: Pixabay.com

Sprovođenje akcija suzbijanja komaraca za cilj ima smanjenje broja jedinki komaraca na javnim površinama u gradu, jer je nemoguće potpuno ih istrebiti, rekli su ia ovog gradskog sekreterijata.

Komarci ne prenose koronavirus

Do danas nema podataka niti dokaza koji bi sugerisali da bi novi koronavirus mogli da prenose komarci. Koronavirus je respiratorni virus koji se širi prevashodno kapljicama, koje nastaju kada zaražena osoba kašlje ili kija, ili kapljicama sline ili iscedkom iz nosa. Da biste se zaštitili, izbegavajte bliski kontakt sa svima koji kašlju i kijaju.

Kada su u pitanju kućne forme komaraca u ovom periodu se fokusira na uklanjanje komaraca iz kotlarnica, podrumskih prostorija i sredina koje su pogodne za razvoj larvi iz kojih se tokom zimskog perioda razvijaju odrasle forme komaraca zbog adektvatnih toplotnih uslova.

Foto: Pixabay.com

Gradski zavod za biocide i medicinsku ekologiju vrši ova suzbijanja larvi i već su krenuli u ove akcije suzbijanja, dok svi građani mogu da se, ako su u zgradama primetili pojavu komaraca, obrate ovo m zavodu na broj 011 305/4000 kako bi se na toj adresi uspešno obavilo suzbijanja larvi i odraslih komaraca.

Iz gradskog sekreterijata su naveli da uprkos povećanoj temeperaturi nema mesta panici i da se pod kontrolim drže sv

#Gradski sekretarijaz ta zaštitu životne sredine

#Komarci

'