AKTUELNO

U Kosovskoj Mitrović obeleženo 13 godina od martovskog pogroma na Kosovu i Metohiji i upućena jasna poruka, da su Srbi rešeni da ostanu na KiM.

Parastosom i polaganjem venaca i cveća stradalim, danas je u Kosovskoj Mitrovici obeleženo 13 godina od martovskog pogroma na Kosovu i Metohiji i upućena jasna poruka da su Srbi rešeni da ostanu na Kosovu.

Članovi porodica ubijenih u Mitrovici i njihova rodbina, predstavnici vladine Kancelarije za KiM i lokalne samouprave prisustvovali su parastosu koji je služen stradalima na Kosovu i Metohiji ispred "Spomenika istine" u blizni glavnog Ibarskog mosta.

Pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Ljubomir Marić poručio je da je srpski narod rešen da opstane na Kosovu i Metohiji i pored želje nekih da im to pravo ospore.

- Bilo je teških vremena, nije bilo lako. Danas smo složniji nego ikada, imamo otvorenu podršku države Srbije, Vlade Republike Srbije, da se nikada više neće dogoditi pogromi, oluje i ostali zločini - rekao je Marić.

- Svakako, mi moramo da se sećamo Borivoja Spasojevića, Zlatibora Trajkovića, Janu Tučev, Dragana Nedeljkovića i ostalih naših stradalnika, jer njihova imena su opomena da bi neko možda ponovo pokušao da promeni stvarnost, a to su isti oni koji su planirali i realizovali pogrom 17. marta 2004. godine - rekao je Marić.

Predsednik privremenog opštinskog organa u Kosovskoj Mitrovici Aleksandar Spirić naglasio je da Srbi traže istinu i da ono što se dogodilo pre 13 godina nikako ne zaboravljaju.

- Martovski pogrom ne želimo da se nigde u svetu dogodi i ponovi. 17. mart 2004. godine nas obavezuje da budemo jedinstveni i složni i u danima koji dolaze, jer se plašimo da je ovaj datum i dalje svakoga dana samo na drugačiji način - rekao je Spirić.

On je naveo da se danas na srpski narod više ne ide ruljom i batinama, već rezolucijama i paragrafima, što je, kako je ocenio, surova i tužna slika svakodnevice našeg naroda i pokušaj potpunog obespravljivanja i ekonomskog uništenja.

- Moramo biti istrajni i ostati na putu, čuvati svoja ognjišta i biti svoji na svome. Jako je bitno da je država Srbija prisutna i da pomaže svome narodu i siguran sam da bez te podrške i čvrste veze nama nema budućnosti - kazao je on.

Danas se navršilo 13 godina od martovskog nasilja nad Srbima na Kosovu i Metohiji kada su Albanci proterali nešto više od četiri hiljada Srba iz svojih kuća i zapalili preko trideset verskih objekata. U talasu nasilja na KIM tada je ubijeno 19 osoba, od kojih osam Srba, dok je 11 Albanaca stradalo u obračunu s pripadnicima međunarodnih snaga bezbednosti.

Tokom martovskih nereda na Kosovu i Metohiji proterano je 4.012 Srba, a većina njih se do danas nije vratila u svoje domove. Povređeno je najmanje 170 Srba, kao i desetine pripadnika međunarodnih snaga koji su se sukobili s lokalnim Albancima štiteći Srbe i njihovu imovinu.

Porušeno je oko 800 srpskih kuća i zapaljeno 35 verskih objekata, uključujući 18 spomenika kulture, među kojima i crkva Bogorodice Ljeviške u Prizrenu. Prema podacima Eparhije raško-prizrenske SPC, iz aprila 2004, ukupan broj uništenih crkvenih zgrada je bio blizu 100.

#Kosovo

#godišnjica

'