AKTUELNO

Virus se širi svetom.

Svetska zdravstvena organizacija proglasila je pandemiju koronavirusa nakon što se virus i dalje nezaustavljivo širi svetom

Širenje koronavirusa prva je pandemija uzrokovana korona virusom, izjavio je kratko direkto WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus

"SZO je pratio stanje iz minute u minut i duboko smo zabrinuti zbog alarmantne brzine kojom se virus širi i teškim stanjem zaraženih. Zato smo odlučili da objavimo da se širenje Covida 19 može okarakterisati kao pandemija", rekli su čelnici SZO na konferenciji za medije.

Sve zemlje mogu da promene tok ove pandemije, poručio je direktor SZO Tedros Adhanon Gebrejesus, prenosi Rojters.

- Pandemija nije reč koju koristimo olako ili nemarno. Ako se pogrešno upotrebi, može izazvati strah ili neopravdano prihvaćanje mišljenja da je borba gotova što vodi nepotrebnoj patnji i smrti - rekao je Tedros Adhanom.

Dodao je kako se hiljade ljudi bore za svoje živote u bolnicama širom sveta te kako će broj zaraženih kao i mrtvih u danima i nedeljama biti još veći.

- U poslednja dve nedelje broj zaraženih van Kine se povećao 13 puta, a broj zaraženih zemalja se utrostručio. Sada imamo preko 118.000 slučajeva u 114 zemalja, a 4.291 osoba je izgubila život - dodao je Adhanon.

#koronavirus

'