AKTUELNO

Vojnomedicinska akademija danas je, inače, dežurna ustanova.

Ispred ulaza na Vojnomedicinsku akademiju jutros se formirao red građana koji, kako su mediji prvobitno preneli, čekaju da se testiraju na koronavirus. Međutim, to nije istina i zapravo se radi o tome da se svakome pri ulasku meri telesna temperatura, što je usporilo ulazak u zgradu i, samim tim, napravilo redove. 

Merenje telesne temperature inače je jedna od mera koja se sprovodi u okviru borbe protiv koronavirusa u kojem je u Srbiji, prema poslednjim informacijama, zaraženo 12 ljudi. Na ovaj način se sprečava zaraza i otkrivaju eventualno novi slučajevi. 

Sreda je inače dan kada VMA dežura za sve u Beogradu, pa i u Srbiji, stoga su mere u ovoj zdravstvenoj ustanovi pooštrene. Dakle, uprkos pisanju brojnih medija, na VMA se radi isključivo o trijaži, a ne o testiranju na koronavirus.

Inače, oni kojima se izmeri visoka temperatura, šalju se na Infektivnu kliniku.

Podsetimo, od poslednjeg izveštaja do osam sati jutros testirani su uzorci 13 osoba od kojih je sedam bilo pozitivnih i šest negativnih na novi korona virus.

Do osam sati u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je ukupno 130 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja. 

Od sedam novih slučajeva, pet je povezano sa dve ženske osobe za koje je juče utvrđeno da su pozitivne nakon direktnog kontakta sa državljankom strane zemlje koja je nedavno boravila u Srbiji, a za koju je utvrđeno da je pozitivna na COVID-19 nakon povratka u državu gde joj je prebivalište.

#Test

#VMA

#koronavirus

'