AKTUELNO

Za sada je u Srbiji registrovano 5 slučaja koronavirusa.

U Republici Srbiji je do 18 časova 10. marta 2020. godine registrovano ukupno 5 potvrđenih slučajeva COVID 19.

Od poslednjeg izveštaja do 18 časova, 10.03.2020. godine testirani su uzorci devet osoba od kojih je jedan bio pozitivan i osam negativnih na novi korona virus.

Vlada Srbije donela je na današnoj sednici pooštrene mere prevencije. Među njima je i privremena zabrana ulaska u Srbiju strancima iz pet država - Italije, pojedinih provincija Kine, Južne Koreje, Irana i delova Švajcarske, kao i samoizolacija za naše građane koji odatle dolaze.

Foto: Tanjug AP/Salvatore Di Nolfi/Keystone via AP

- Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja izdalo je danas preporuku fakultetima i visokim školama da zbog pojave koronavirusa odlože studijska putovanja u inostranstvo.

- Ministarstvo zdravlja objavilo je na svom sajtu brojeve telefona zdravstvenih ustanova u Srbiji na koje, u vremenu od 8 do 22 sata, mogu da se jave svi koji imaju odredene simptome respiratornih infekcija, a koji su u prethodnom periodu boravili u području zahvaćenom koronavirusom.

- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastaće se sutra sa predstavnicima svih zdravstvenih i drugih institucija koje učestvuju u borbi protiv koronavirusa.

Pod nadzorom sedmoro medicinskih radnika

Pacijent iz Subotice, prvozaraženi u Srbiji korona virusom, koji je u subotu iz Opšte bolnice u Subotici, gde je bio u izolaciji prebačen na lečenje u Klinički centar Vojvodine (KCV), u stabilnom je stanju, saopštili su iz KCV.Pod nadzorom je sedmoro medicinskih radnika, koji su ovog pacijenta najpre lečili.

Er Srbija savetuje da proverite da li je let koji ste planirali otkazan.

Postavljena je posebnu veb-stranicu (https://www.airserbia.com/sr_latin/informacije/letovi/list-otkazanih-letova) putem koje putnici mogu da se upoznaju sa trenutnim statusom njihovih letova.

Simptomi

Svetska zdravstvena organizacija navodi na svom zvaničnom sajtu da virus počinje groznicom, praćen suvim kašljem, a nakon nedelju dana dovodi do gubitka daha i onda je pacijentima potrebno bolničko lečenje. Neki od simptoma koji se još navode su glavobolja, kijanje, kašalj, kratak dah i poteškoće sa disanjem. Što se tiče temperature, SZO navodi da najčešće dolazi do postepenog rasta telesne temperature. Кod osoba sa slabijim imunitetom, kod starijih ljudi i male dece postoji mogućnost da ovaj virus zahvati niže disajne organe, pa se može razviti upala pluća ili bronhitis.

Foto: Tanjug AP/Kerstin Joensson

Mere opreza svakako primenjujte

Izbegavajte kontakte sa osobama koje imaju znake infekcije organa za disanje (kašalj, kijanje, curenje nosa, povišena temperatura);

Izbegavajte masovna okupljanja i boravak u prostoru gde se nalazi veliki broj osoba;

Foto: Tanjug AP/Salvatore Di Nolfi/Keystone via AP

Pojačajte higijenu ruku (pranje vodom i sapunom najmanje 20 sekundi, ili ako to nije moguće, korišćenje alkoholnih gelova za dezinfekciju ruku, naročito nakon kontakta sa obolelim osobama ili boravka u potencijalno ugroženom području;

Preporučuje se nošenje maski pre usta i nosa ukoliko se boravi u prostoru gde su masovna okupljanja;

Izbegavanje kontakta sa živim ili mrtim divljim ili domaćim životinjama.

Brojevi SOS telefona po gradovima

Ministarstvo zdravlja obelodanilo je danas čitav niz od preko 20 brojeva telefona na koje mogu da se jave građani koji sumnjaju da su zaraženi korona virusom, a posebno oni koji su boravili u "kritičnim" zemljama. Naravno, tu su i oni svima dobro poznati SOS telefon 064/ 8945 235, kao i 011/2684 566 u Institutu "Batut".

Ako sumnjate da ste zaraženi, pozovite ovaj broj

Ako imate osnove za sumnju da imate korona virus, prvo i osnovno je da pozovete ovaj broj telefona - 064 8945 235. Tu će vas, na osnovu toga odgovora koje budete dali, posavetovati šta će dalje sledi.

#koronavirus

'