AKTUELNO

Bilbordi, televizije, novine, portali, pa čak i autobuske stanice preplavljeni su ponudama o kupovini raznoraznih preparata za potenciju. Zbog toga stručnjaci upozoravaju da nije sramota obratiti se prvo urologu, kada dođe do seksualne nemoći.

I kao što žene ne smeju da izgledaju staro, tako muškarci ne smeju da "ne mogu". Dok se ženama konstantno stvara "anksioznost od starosti" i na taj način prodaju razni kozmetički i drugi preparati, pripadnici jačeg pola su pod pritiskom da otklone sve manje i veće seksualne probleme i strahove.

Ali, ono što zabrinjava lekare, jeste činjenica da zbog sramote muškarci pre odlučuju da neproverene proizvode kupuju preko interneta, nego da pomoć potraže kod lekara ili da lek kupe u apoteci.

Proteklog vikenda u Kliničkom centru Srbije bilo je čak 35 slučajeva seks-infarkta.

- Nije sramota obratiti se doktoru kada dođe do seksualne nemoći. Problem smanjene seksualne moći ne sme da bude tabu tema jer rešenje postoji. Muškarci bi trebalo da imaju svog urologa kao što žene imaju svog ginekologa, a ne da ukoliko dođe do problema prvo ćute o tome, onda pokušaju da ga reše na svoju ruku uzimanjem alternativnih lekova, preparata i čajeva, koji se prodaju na crnom tržištu ili ispod ruke. Tada često dolazi i do neželjenih dejstava, nimalo bezazlenih, mnogi završavaju u bolnici, a bilo je i smrtnih ishoda - objašnjava prof. dr Aleksandar Vuksanović, urolog u Klinici za urologiju i nefrologiju Kliničkog centra Srbije.

On je dodao da lekove treba kupovati isključivo u apoteci, pošto se oni spadaju u onu grupu lekova koja najlakše može da se falsifikuje.

- Lekove treba kupovati isključivo u apoteci, a biljni preparati nisu deo smernica za terapiju erektilne disfunkcije, koje je preporučila Evropska asocijacija za urologiju - izričit je dr Vuksanović.

Svaki treći muškarac ima problem sa potencijom

Prema najnovijim podacima, problem sa potencijom ima svaki treći muškarac stariji od 40 godina, dok se sa erektilnom disfunkcijom suočava, kako stručnjaci procenjuju, više od 400.000 stanovnika Srbije.

Uzroke seksualne “nemoći” nije uvek lako odgonetnuti, jer oni mogu da budu organski - posledica bolesti poput dijabetesa, tromboze, hipertenzije, ali i psihološki ili zbog brzog života i stresa.

#Klinički Centar Srbije

#Seks

#vijagra

'