AKTUELNO

Tačno 72 časa posle prvog registrovanog slučaja korona virusa u Srbiji, Ministarstvo zdravlja RS je večeras saopštilo da je registrovan i drugi zaraženi pacijent.

Prvi pozitivan nalaz na korona virus zabeležen je prošlog petka u Subotici, a ispostavilo se da je reč o 43-godišnjem muškarcu iz Bačke Topole koji je iste večeri prebačen u Novi Sad gde se i dalje nalazi na lečenju i njegovo stanje je danas od lekara okarakterisano kao stabilno.

Drugi oboleli od korona virusa u Srbiji je strani državljanin, Kinez koji je odmah posle dobijenih nalaza smešten na Infektivnu kliniku u Beogradu.

Prema rečima našeg izvora, oboleli Kinez već duže vreme živi i radi u Beogradu, ali je boravio u domovini gde se, po svemu sudeći, i zarazio.

Nadležni uveliko rade na otkrivanju kompletnog "lanca" ljudi sa kojima je novozaraženi kontaktirao poslednjih dana, od povratka u Srbiju, pa će se na osnovu toga i odlučivati da li će neko biti stavljen u dvonedeljnu izolaciju ili će samo biti uspostavljen preventivni "sistem posmatranja".

Predrag Kon, najpoznatiji srpski epidemiolog, još pre nekoliko dana je rekao "da je realno očekivati da zaraženih bude u našim najvećim gradovima, a posebno u Beogradu".

- Poruka je sledeća, nastavljamo život kao i do sada, nema nikakve promene. Pojedini delovi zdravstvenog sistema biće žestoko opterećeni, jer moraju da se trasiraju svi kontakti – upozorio je tada Kon.

Simptomi korona virusa su veoma lični našem, "domaćem" gripu, ali ih je moguće i razlikovati. Ipak, svima koji posumnjaju da su zaraženi, a boravili su u Kini, Italiji ili drugim zemljama u kojima je došlo do širenja ove bolesti, prvo se savetuje da pozovu SOS telefon koji je u ovu svrhu uvelo Ministarstvo zdravlja.

#Beograd

#koronavirus

'