AKTUELNO

Tokom dana na koronavirus u Srbiji testirano je šest osoba.

Pacijent koji je oboleo od koronavirusa, I. Đ. (43) je u subotičkoj bolnici, dobro se oseća, nema temperaturu i njegovo stanje je stabilno, izjavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Prema poslednjim informacijama, zaraženi je u Srbiju došao iz Mađarske kopnenim putem. Na koronavirus testirani su i članovi porodice obolelog i, kako je saopštio, rezultati su negativni.

Ministar kaže i da je obišao Suboticu danas, gde je razgovarao sa ljudima. Zadovoljan je, kaže, što ljudi nisu u panici i strahu.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

On apeluje i da se lični podaci o pacijentu ne iznose u javnost kako bi se sačuvalo njegovo pravo na privatnost.

Ponavlja i da je sistem spreman ako dođe do širenja koronavirusa u Srbiji.

Podsetimo, I. Đ. je izolovan na infektivnom odeljenju u subotičkoj bolnici, a u Srbiju se vratio iz Budimpešte. Kako mediji nezvanično saznaju, pre Budimpešte pacijent je boravio i u Italiji, a kako je zvanično saopštio i ministar zdravlja, u više navrata je boravio kod sestre u Budimpešti, koja je imala simptome koronavirusa - respiratorne tegobe, temperaturu i sve znake koji su slični koronavirusu.

Foto: E-Stock

- Možemo da očekujemo nove slučajeve, ali i ne mora da znači. Uzeti su uzorci koji će biti gotovi tokom večeri. Danas je uzeto šest uzoraka iz cele Srbije i svi su negativni - naglasio je ministar zdravlja.

Prevencija najvažnija!

Zasad je jedini način za prevenciju od infekcije koronom izbegavanje kontakta sa zaraženom osobom, kao i izbegavanje čestog dodirivanja usta, nosa i očiju. Takođe, savet je da se ruke peru detaljnije, najmanje 20 sekundi.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković poručuje građanima da nema potrebe da kupuju na stotine maski.

- Te maske štite da vi ne prenesete zarazu na drugog. Svi moramo biti oprezni i pažljivi. Važno je da redovno peremo ruke i lice, izbegavamo zatvorene prostorije. Čekamo lepo vreme da taj virus ode prirodnim tokom - ističe Gojković.

Ponavlja da je najvažnije da se čuvaju zdravstveni radnici, kojima je potrebna ozbiljna zaštita.

#Subotica

#Zlatibor Lončar

#koronavirus

'