AKTUELNO

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je danas da je stopa nezaposlenosti u Srbiji 13 odsto, dodajući da se vlada bori da ona bude što niža.

"Nema važnije stvari od borbe protiv siromaštva, a ona ne može biti uspešna ukoliko se ne izborimo sa nezaposlenošću", rekao je Vulin novinarima u Sremskoj Mitrovici, navodeći da je stopa nezaposlenosti kada je ova vlast preuzela odgovornost bila 23, 1 odsto. Iako je stopa nezaposlenosti danas za više od deset odsto manja nego tada, Vulin kaže da nije zadovoljan i da se mora izboriti da ona bude još niža, ukazujući da je evropski prosek negde oko 11 odsto.

Protiv nezaposlenosti se bori obrazovanjem, investicijama, ali i konceptom da čovek mora da radi za ono što dobije od društva, dodao je ministar.

Vulin je izneo podatak da u Srbiji novčanu socijalnu pomoć prima 255.180 porodica, od toga 123.111 lica su radno sposobna. To su, kaže ministar, ljudi koji treba da dobiju priliku da rade i da se ne osećaju kao da su dobili milostinju.

Otvarajući Kancelariju za smanjenje siromaštva u Sremskoj Mitrovici, Vulin je izrazio nadu da će najdalje do kraja godine zakonskim rešenjima da se reguliše njihov status i da im se omogući da kroz proces individualne radne aktivacije i proces obrazovanja promene svoju poziciju.

Vulin ističe da se na mikroplanu to radi decenijama i da se pokazalo da oni koji novčanu pomoć zasluže svojim radom, lakše dolaze do posla, jer su poslodavcima pokazali da imaju radnu naviku i želju da rade.

Ministar s druge strane nije zadovoljan merom Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) kojom je subvencionisano zapošljavanje korisnika novčane socijalne pomoći, navodeći da ona nije dala rezultate.

Vulin je danas otvorio Kancelariju za smanjenje siromaštva u Sremskoj Mitrovici, koja je deo projekta "Povećanje efikasnosti socijalne usluge kroz međuopštinsku saradnju i promociju aktivacije (angažovanja radne snage) ranjivih grupa na lokalnom nivou". Kroz radni angažman nezaposleni, a radno sposobni korisnici, dobiće priliku da se upoznaju sa potencijalnim budućim poslodavcima i tako unaprede svoj položaj i trajno utiču na kvalitet života.

Projekat realizuje Udruženje građana "Duga" iz Ade, a finansira ga Evropska unija.

Ta aktivnost je deo šireg projekta "Podrška Evropske unije inkluzivnom društvu", koji sprovodi Delegacija Evropske unije u Srbiji u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

#Aleksandar Vulin

#Ministarstvo za rad | boračka i socijalna pitanja

#Nezaposlenost

#Posao

'