AKTUELNO

Upozorenje nezadovoljnih komšija operskim pevačima koji su se u svom stanu pripremali za nastup izazvalo je brojne komentare na društvenim mrežama i pokrenulo pitanje da li su sve žalbe suseda opravdane.

Nadležni ističu da ima žalbi koje su osnovane, ali da su komšije sve manje tolerante.

Komunalni policajac Radoljub Maksović ističe da se prema Odluci o kućnom redu komšije ne mogu uznemiravati ni u jednom delu dana, dok od 22 do šest sati ujutru i od 14 do 17 sati mora biti apsolutna tišina.

Maksović je za Pink rekao da smo sve manje strpljivi i tolerantni prema komšiluku i da je najveći broj prijava iniciran lošim međuljudskim odnosima, a ne realnim problemima.

Kako je istakao trenutno su najveći problem ugostiteljski objekti koji se nalaze u zgradama, a koji bi radnim danima trebalo da puštaju muziku do 23 sata, a vikendom sat vremena duže. Ukoliko ne poštuju to pravilo preti im novčana kazna do 15.000 dinara.

Foto: Pixabay.com

Sa jedne strane ugostitelj plaća porez i doprinosi državi, a sa druge strane u toj zgradi može živeti dečiji hirurg koji zbog nespavanja neće moći da operiše i oboje su u pravi, primetio je Maksović.

Prema njegovim rečima, ni kućni ljubimci ne bi smeli da narušavaju mir, a bilo je slučajeva da vlasnici ljubimca ostave dugo samog pa on izražava svoje nezadovoljstvo lajanjem.

Bošku Majstoroviću, stručnjaku za buku, u sećanju je ostao slučaj mladog bračnog para koji je bio bučan kada vodi ljubav.

Foto: Printscreen Youtube

- I svađa i plač bebe se može tretirati kao nedozvoljena buka i verovatno bi prelazila dozvoljeni nivo, ali kao i u slučaju glasnog vođenja ljubavi, kako to izmeriti? - zapitao je Majstorović i dodao da je dozvoljeni nivo buke u toku dana 45, a noću 55 decibela.

Kako je rekao i zvuk koji proizvodi veš mašina kada je uključena centrifuga je iznad dozvoljenog nivoa. -Najbolje je ne raditi ono što bi vama smetalo. Odnosi među komšijama sve lošiji i lošiji – zaključio je Majstorović ukazavši da je u Nemačkoj i Austriji posle 22 sata zabranjeno kupanje.

#Buka

#Kazna

#stan

'