AKTUELNO

Liturgiji je prisustvovao i predsednik Srbija Tomislav Nikolić.

U Sabornoj crkvi na liturgiji su bili i ministar pravde Nikola Selaković, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, princ Aleksandar i princeza Katarina Karađorđević, beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, predstavnici Islamske zajednice u Srbiji, proslavljeni košarkaški as Dejan Bodiroga...

Nakon službe, starešina Saborne crkve, protojerej stavrofor Petar Lukić, čestitao je vernicima Božić uz pozdrav Mir Božji - Hristos se rodi.

On je pročitao Božićnu poslanicu patrijarha Irineja, u kojoj se navodi da su nam danas više nego ikad, potrebni mir na zemlji i dobra volja među ljudima i narodima.

Navodi se i da su se ljudi danas udaljili i otuđili od Boga, ali i međusobno, kao i da češće psuju boga nego što ga slave.

-U ovoj prazničnoj radosti pozdravljamo sve vas, našu duhovnu decu i svetosavsku braću i sestre širom sveta, u otadžbini i rasejanju. Pozdravljamo vas i pozivamo vas: pomirimo se sa Bogom i međusobno i budimo deca Božja i Narod Božji - navodi se u poslanici.

Obeležavanje Božića počelo je prvim ponoćnim liturgijama, a uoči najradosnijeg hrišćanskog praznika, patrijarh Irinej je sinoć služio bdenje u Hramu Svetog Save, nakon što je upaljen badnjak na platou ispred hrama.

Pored SPC, Božić 7. januara proslavljaju Ruska pravoslavna crkva, Gruzijska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, Sveta Gora, starokalendarci u Grčkoj i egipatski Kopti.

Autor: Č.N.

'