AKTUELNO

Zbog naglog otopljenja, pa naglog zahlađenja, na oprezu bi trebalo da budu oni sa bolestima srca, krvnih sudova i pluća.

Snežana Vujčić, medicinska sestra, za Pink.rs kaže da i pored toga što je vreme promenljivo, sunčani i topli dani mogu lako da zavaraju i savetuje da je važno da se svi ponašaju u skladu sa godišnjim dobom.

- Nije važno što je napolju sada 20 stepeni, ne treba da izlazimo u majici, već da se oblačimo prikladno. Potrebno je unositi što više tečnosti, čajeva, a neophodno je i da se uzimaju vitamini, poput vitamina C ili mešavina vitamina C sa cinkom i slično. 

Foto: Pixabay.com

Naglo otopljenje, pa naglo zahlađenje, pri čemu dnevna temperatura oscilira i za više od 10 stepeni, svakako utiču na zdravlje. Od meteoropatskih reakcija najčešće su vrtoglavice, glavobolje, bolovi u kostima i zglobovima, a stručnjaci upozoravaju da bi na oprezu trebalo da budu sve, a pre svega hronični bolesnici.

- Hronični bolesnici nikako ne smeju da preskaču terapiju. Obavezno je redovno provetravanje prostorija u kojima se dugo boravi, redovno pranje ruku, ali i što kraće zadržavanje na mestima gde ima puno ljudi, kao što su javne ustanove i tome slično – rekla je Vujčić.

RHMZ UPOZORAVA - Zima se vraća NA VELIKA VRATA?

Inače, neki su mislili da je zima završena jer su nam stigle prolećne temperature. Ipak, vreme će uspeti još jednom da nas iznenadi, jer se i narednih dana očekuju veće temperaturne promene u Srbiji.

Najniža temperatura će se u Srbiji kretati od 0 do 11 stepeni, najviša od 13 stepeni na severozapadu, a do 20 na jugoistoku. Na jugu i jugoistoku tokom većeg dela dana biće pretežno sunčano i toplo. Vetar slab i umeren, južni i jugozapadni, pre podne na severu, posle podne u ostalim krajevima u skretanju na severozapadni i u pojačanju.

Foto: Foto /RHMZ

Tokom večeri i noći temperatura će biti u osetnom padu pa se ponegde u nižim predelima očekuje prelazak kiše u sneg.

U Beogradu će pre podne biti pretežno sunčano, posle podne naoblačenje sa kišom i pljuskovima, uz mogućnost pojave i grmljavine.

Foto: RHMZ

Do kraja nedelje na teritoriji naše zemlje biće i sunca i kiše, ali i snega. Temperature će se menjati iz dana u dan.

#Lekar

#Pregled

'