AKTUELNO

Ministar finansija Siniša Mali najavio je danas da će "švajcarska formula" za izračunavanje penzija biti modfikovana kako bi penzije bile što veće, a da sutra počinje isplata drugog dela penzija uvećanih 5,4 odsto u odnosu na 2019. godinu.

Mali je korisnicima Gerontološkog centra na Bežanijskoj kosi rekao da su on i ministar za rad Zoran Đorđević juče o modelu za izračunavanje penzija razgovarali s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Precizirao je da je "švajcarska formula" uvedena kako bi penzije bile sve veće i naveo da su dobili nalog od Vučića da penzije ne rastu samo po "švajcarskoj formuli", nego da ta formula bude modifikovana kako bi penzije bile što veće.

- Kako nam raste standard, kako raste naša ekonomija, tako i penzije idu gore. Sinoć sam se čuo sa predsednikom Vučićem, dao mi je nalog i obavezu, i meni i Zoranu Đorđeviću, da nađemo način da penzije ne rastu samo po švajcarskoj formuli, nego da rastu i bolje i više od toga, da modifikujemo tu formulu i da penzije budu još veće - rekao je Mali.

Foto: Tanjug/Tanja Drobnjak

Naglasio je da je cilj da 2025. godine prosečna penzija u Srbiji bude 440 evra što je, kaže, skoro duplo više nego danas, kada je prosečna penzija oko 230 evra.

- Skoro duplo veća za samo pet godina. Možemo zajedno to da ostvarimo samo ako nastavimo da se borimo za Srbiju, kao što smo se borili do sada - poručio je Mali, koji je sa ministrom Đorđevićem posetio Gerontološki centar.

Foto: Tanjug/Tanja Drobnjak

Podsetio je da je Srbija 2013. godine bila pred bankrotom, suočena sa velikim izazovima, a danas je zemlja koja je potpuno stabilna.

Danas su, kaže Mali, javne finansije potpune stabilne, stopa rasta ekonomije je iznad četiri odsto već drugu godinu zaredom, a suficit u budžetu beleži se četvrtu godinu zaredom.

Foto: Tanjug/Tanja Drobnjak

Naglasio je da je najveći teret reformi koje su počele još 2014. godine podneli najstariji sugrađani, kojima je zahvalio u ime predsednika Vučića i Vlade Srbije.

- Bez vas, bez tog tereta koji ste podneli, mi ne bismo danas bili ovde. Razlika je u tome što 2013. i 2014. nije bilo odakle da se isplate penzije, jer je država bila pred bankrotom, a danas imamo situaciju da su penzije stabilne, da rastu iz godine u godinu - poručio je Mali.

#Penzije

#Siniša Mali

'