AKTUELNO

Dr Milena Milovanović, psihoterapeut i specijalizant psihijatrije, govoreći o slučajevima svirepih ubistava roditelja, rekla je da to više nije redak slučaj i da se ne može kategorisati da postoje nasilna ponašanja koja su orijentisana prema nekom određenom članu porodice.

- Ugroženi su svi, prisutna je agresija na vrlo visokom nivou i veoma velikog intenziteta. Ona je prisutna i u socijalno ugroženim kategorijama, a i u onima koje nisu. Više ne postoje pravila gde se može očekivati takvo nasilje – rekla je Milovanović za Novo jutro TV Pink.

Govoreći šta može biti uzrok da se dese ovakvi zločini Milovanović kaže da, baveći se ljudima i radeći na mestima urgentne psihijatrije, ne postoje dva identična slučaja.

- Svaki slučaj mora se posmatrati pojedinačno i pristupiti mu se na takav način. Poroci mogu biti uzrok u osnovi, a onda zatim dolazi do izmenjene svesti… U osnovi mogu biti i različite vrste poremećaja mentalnog zdravlja – navela je Milovanović.

Ona kaže da agresivno ponašanje samo po sebi podrazumeva da neko preuzima tu vrstu identiteta na sebe, da je on taj koji može da preuzima sudbinu u svoje ruke.

Foto: TV Pink Printscreen

Govoreći o slučaju Nikole Filipčeva koji je osumnjičen da je tukao svoju majku do smrti, Milovanović kaže da ako se dokaže da je sve tako kako izgleda da jeste, onda je ovaj slučaj prilično upadljiv.

- Sama prećutna činjenica da je ona bila psihijatrijski bolesna, da je umrla u bolnici, sve to govori o promeni structure ličnosti. Govori o manipulaciju, rupturama, govori o moralnom posrnuću i zapuštenom mentalnom stanju – kazala je Milovanović.

Kako dodaje, u porodici postoji kompleksna situacija, a po sredi je i značajan emocionalni momenat.

- Članovi porodice su emocionalno povezani. Veoma često su u različitim stepenima simbiotičkog povezivanja. Kada je neko u simbiozi jedan sa drugim, to znači da poprilično doživljava da i zavisi od tog drugog, doživljava ga kao deo sebe – objasnila je Milovanović.

Nebojša Milosavljević, advokat, rekao je da se u 20. veku razvila posebna disciplina gde se proučava žrtva i gde se time dolazi do tipa izvršioca i njegovih karakteristika.

Foto: TV Pink Printscreen

Milosavljević ističe značaj uvođenja psihijatrijskog i psihološkog veštačenja u sudski postupak.

- Stručnjaci vrše ekspertizu, odnosno analizu ličnosti počinioca krivičnog dela i tako dolazimo do određenih pojmova kao što su agresija i tako dalje. Svaki slučaj je različit za sebe – pojašnjava Milosavljević.

Kako kaže, porodični slučajevi su jako teški, ali iz njegove prakse za 80 odsto njih alkohol i droga su vrlo važan činilac.

Više o ovoj temi saznajte u videu koji sledi:

#Milena Milovanović

#Nebojša Milosavljević

#Porodica

#Ubistvo

'