AKTUELNO

Potpredsednikom Narodne skupštine Vladimir Marinković istakao je da od kad je Alaksandar Vučić postao premijer mi smo počeli da se bavimo borbom protiv revizionizma istorije i obeležavanjem datuma koji su važni za srpski narod i sa kojim možemo da se ponosimo.

-Mi smo kao narod, možda, jedini ovde u celoj jugoistočnoj Evropi i centralnoj Evropikoji nikada nije bio antisemitski i zato je predsednik Vučić naravno i bio jedan od glavnih gostiju na Jad Vašemu – rekao je Marinković za Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

- Mi ćemo sutra glasati za Zakon memorijalnom centru Staro Sajmište, kojim ćemona jedan pravi način, kako to zaslužuju odati poštu stradalim Srbima, Jevrejima i Romima - istakao je on.

Istoričar Saša Adamović ističe da uvredljivo istorijski revizionizam nije nov fenomen i da se on upotrebljavao u ranijim istorijskim periodima.

Foto: TV Pink Printscreen

-Imali smo mi posle Prvog svetskog rata rastojanja poražene Nemačke da kroz angažman istoričara zapravo skine svoju sopstvenu krivicu za ono što se događalo u Prvom svetskom ratu - rekao je Adamović.

Kako ističe, oni koji pišu istoriju sa pobedničkih pozicija imaju običaj da preteraju i sebepredstave potpuno nevine i nepogrešive i tu ostavljaju prostora, kako dodaje, za terevizionističke tendencije, jer oni sami sa pobedničkih pozicija ne nastupajuobjektivno.

-Međutim, u poslednje vreme, a to se naročito počelo uočavati, kada je počeloobeležavanje 100- godišnjice od početka Prvog svetskog rata - od jednom počinjeteda vidite da počinju da se pojavljuju istoričari iz naroda ili iz država kojesu nam u Prvom svetskom ratu bile saveznice i koji počinju da navode vodu navodenicu Nemačke, a da za Prvi svetski rat i za njegovo izbijanje počinju dasvaljuju krivicu na Srbiju ili Rusiju - rekao je on.

#Datumi

#Istorija

#istorijski revizionizam

'