AKTUELNO

Hvala srpskom narodu na snažnoj podršci, kineski narod neće biti poražen, već će Kina biti jača nakon što prevaziđe epidemiju, a prijateljstvo Kine i Srbije još jače, poručila je danas ambasadorka Kine u Srbije Čen Bo pre početka koncerta podrške kineskom narodu u borbi sa korona virusom na Kalemegdanu.

Čen Bo je poručila da je kineska vlada u cilju borbe protiv opake epidemije preduzela najače mere sprečavanja i kontrole zaraze.

"Za samo dve nedelje smo sagradili dve specijalne bolnice i 13 privremenih bolnica. Više od 32.000 medicinskih radnika iz cele zemlje došlo je u provinciju Hubej. Vlada je izdvojila više od 10 milijardi evra za prevenciju i kontrolu epidemije", rekla je kineska ambasadorka

Foto: Beograd.rs

Istakla je da su zajedničkim naporima čitave zemlje mere prevencije i kontrole postigle rezulate, broj novih infekcija je opao, a broj izlečenih je u porastu.

Čen Bo dodala da su Kinezima u ovom momentu hitno potrebne maske, zaštitna odeća i naočare, ali i solidarnost i prijateljstvo s ljudima iz celog sveta.

Foto: Beograd.rs

"Nakon izbijanja epidemije predsednik (Srbije Aleksandar) Vučić je upitio pismu predsedniku Si Ðipingu kako bi izrazio podršku. Vlada Srbije je najavila da će Kini pružiti hitnu humaniranu pomoć, a danas smo ovde okupljeni da svima u Kini pošaljemo podršku, veru i snagu", kazala je ambasadorka Čen.

Foto: Beograd.rs

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić poručio je da je lako biti prijatelj kada je dobro, ali da se prijatelj pokazuje kada je teško.

"Kineski narod i kineska država bili su uz Srbiju kada nam je bilo teško. Jedina strana ambasada koja je bila bombardovana u Beogradu je kineska ambasada. Jedini stranci koji su ginuli sa Srbima bili su Kinezi. Kada nam je otimano Kosovo i Metohija, Kina je čvrsto bila uz nas i ostala je sa nama. Zato je naša obaveza da budemo uz Kinu kada Kini nije lako i zato smo danas uz Kinu i bićemo kada god to Kini bude potrebno", kazao je Vesić.

On je dodao da u Beogradu živi mnogo Kineza.

Foto: Beograd.rs

"Oni su Beograđani. Mi ih tako doživljavamo. Deo su naše svakodnevice, postaju deo naše kulture i društva. Zahvalni smo im za doprinos koji daju privredi. Naša poruka svim prijateljima u Kini je da Beograd misli na Vuhan i da Beograd misli na Kinu", istakao je Vesić.

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović naglasio je da koncert pokazuje da srpski narod u teškim trenucima oseća solidarnost.

Foto: Beograd.rs

"Naš narod pripada porodici naroda koji ne misle samo o sebi i koji nisu samo tu kada je lepo i kada je dobro, već da treba stati uz svoje prijatelje kada im je teško, pogotovu u danima kada se oni suočavaju sa velikim izazovima. Borba protiv korona virusa nije samo borba Kine. Kina se bori sa zarazom u ime čitavog čovečanstva i nadam se da će je uskoro pobediti", kazao je Stefanović.

On je dodao da danas deli tugu i zabrinutost za hrabre medicinske radnike u Kini, ali sreću zbog vesti da se Kina oporavlja i da uspeva da se izbori sa opakom bolešću.

"Kineski narod i kineska država su uvek bili uz nas i nikada nisu propustili da na pruže ruku prijateljstva i mi to nikada ne smemo da zaboravimo. Veliko prijateljstvo dvojice predsednika, Aleksandra Vučića i Si Ðipinga, pokazali su da je pomoć Kine Srbije ogromna i u boljim vremenima kroz investicije u naše zemlju, hleb za naše radnike, nova radna mesta. Kina brine o svojim prijateljima i pomaže da naša zemlja bude jača i bude kvalitetnije mesto za život", kazao je Stefanović.

Foto: Beograd.rs

On je istakao da Srbija i srpski narod danas moraju da budu svim srcem uz kineski narod.

Nacionalni kordinator mehanizama saradnje Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić kazao je da je srpski narod poslao snažnu poruku podrške prijateljskom kineskom narodu.

"Naše prijateljstvo napreduje. Poseban doprinos tom prijateljstvu dali su svojim odnosom predsednici Kine i Srbije i mi svi zajedno imamo ogromnu obavezu da to naše prijateljstvo unapredimo", kazao je Antić.

Foto: Beograd.rs

Na koncertu u organizaciji Vlade Srbije i gradske uprave Beograda, nastupio je srpski multiinstrumentalista Slobodan Trkulja sa svojim bendom Balkanopolis, Ansambl Konfučije instituta i Anasmbl Kolo.

#Beograd

#Kina

#Podrška

'