AKTUELNO

Nenad Vuković, predsednik Društva lobista Srbije, povodom toga što je glavni državni tužilac Hrvatske Dražen Jelenić podneo ostavku nakon što je otkriveno da je mason, kaže da to što je on mason ni u kom slučaju nije trebalo da bude razlog za ostavku ili smenu.

Vuković je izjavio da to što je on dao masonsku zakletvu ni u kom slučaju ne isključuje njegovu zakletvu kao sudije.

- To je jedan pravni stav Evropskog suda za ljudska prava koji treba imati u vidu. Zašto je ovaj čovek požurio da da ostavku, to su verovatno ovi drugi faktori, politički odnosi snaga – rekao je Vuković za Novo jutro TV Pink.

Vuković kaže da slobodno zidarstvo po sebi nipošto nije društveno opasna pojava. 

Foto: TV Pink Printscreen

- Da li može da se zloupotrebi? Može, kao i svaka organizacija, pogotovo kada imate rad u režimu tajnosti – smatra Vuković.

Prema njegovim rečima, katolička crkva je korigovala to da li može njen vernik da bude mason ili ne.

- Po mom shvatanju masonerija nije religija po sebi, već bi trebalo da čoveku pomogne da se bolje izgradi, pa da bude bolji, ako treba i bolji vernik - kazao je Vuković i dodao da sve može da se izvitoperi zbog rada u režimu tajnosti.

Marko Lopušina, novinar i pisac, kaže da su slobodni zidari začeti na prostoru Jugoslavije, u Dalmaciji i Hrvatskoj. 

- Josip Broz je bio evidentiran kao mason u Varaždinskoj loži, tako da smo mi masoneriju u Srbiji primili pre 100 godina – rekao je Lopušina i dodaje da je najpoznatiji mason u Srbiji bio Đorđe Vajfert.

Govoreći o slučaju u Hrvatskoj Lopušina kaže da je razlog za smenu tužioca to što nije bio podoban vlasti.

Foto: TV Pink Printscreen

- Pokazalo se da Hrvati hoće na svaki način da pokažu svoju dominaciju vlasti i da čiste ljude koji im nisu podobni. Očigledno da im taj tužilac nije podoban – ocenio je Lopušina i rekao da masoni nisu opasni.

- Oni su društvo uticajnih ljudi čiji je posao uticaj, moć. Oni su složna braća koji pomažu jedni drugima – ocenio je Lopušina.

Kako dodaje, na Balkanu su slobodni zidari podložni uticajima stranih loža.

Tomislav Kresović, novinar i publicista, kaže da je masonerija u 20. veku imala vrlo važan uticaj na kulturu, prosvetu i politiku u Srbiji.

- To je nasleđe iz 19. veka. Masonerija je imala jednu dobročiniteljsku funkciju, to su bili i poznati graditelji i dobrotvori. Međutim, u zadnjih pedesetak godina masonerija u svetu, pa i loža u Srbiji, bila je jedna pomodarska stvar – kazao je Kresović.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, mnogi i ne znaju prave principe i interese slobodnih zidara.

- Ključna priča je da su masoni organizacija koja ima u sebi i određenu mistiku i ezoteriju. U dubini proučavanja masonerije su pitagorejski redovi, znači stare antičke filozofije i tradicije. Tu je umešana i ezoterija i budizma i konfučijanstva – rekao je Kresović.

Prema njegovim rečima, mnoge religije su uključene u masonsku strukturu.

Više o ovoj temi saznajte u videu koji sledi:

#Marko Lopušina

#Nenad Vuković

#Tomislav Kresović

#masoni

'