AKTUELNO

Spomenik Pobednik, danas je vraćen na svoje mesto na Kalemegdanu, a proces je počeo u 11 sati.

Skulptura Ivana Meštrovića u potpunosti je restaurirana, jer joj je pretilo rušenje zbog dotrajalosti i sada je statički stabilna. Restauriran je i sam postament tako da vetrovi na Beogradskoj tvrđavi ništa neće moći da joj urade.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić istakao je značaj restauracije najpoznatijeg "Pobednika", koji se danas vraća na svoje, dobro poznato mesto.

Foto: Pink.rs/Č. Nikolić

Video: Pink.rs/Č. Nikolić

- Ovo je istorijski dan za Beograd. Čitava dva sata trajaće operacija podizanja „Pobednika“. Nema razglednice ni slike Beograda bez ovog spomenika. Nakon125 dana vraća se na svoje nesto. Skele će ostati još nekoliko nedelja kako bise sve to ucvrstilo – rekao je Vesić.

Video: Pink.rs/Č. Nikolić

On je takođe podsetio da se „Pobednik“ nakon restauracije vraća na mesto gde je stajao 91 godinu. Kako Vesić ističe za njega, kao zamenika gradonačelnika, ovo je istorija kao i za sve Beograđane.  Kako je dodao, restauracija je koštala 200.000 evra. 

Foto: Pink.rs/Č. Nikolić

Svečanosti je prisustvovao i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić koji je istakao važnost i simboliku Pobednika.

Foto: Pink.rs/Č. Nikolić

- On je simbol Beograda i deo svih nas, narednih 15 dana će se nastsviti sa radovima.Najvažniji simbol je na svom mestu. Verujem da će narednih 100 godina Pobednika biti tu i gledati sve nas - rekao je Radojičić.

Građani će restauriran spomenik pobednik moći da vide danas posle 13 sati, kada bude okončano vraćanje skulpture na svoje mesto.

Video: Pink.rs/Č. Nikolić

Rekonstruisani spomenik "Pobednik" u toku jučerašnjeg dana, kada je bio izložen na Beogradskoj tvrđavi, videlo više hiljada ljudi.

Foto: Pink.rs/Č. Nikolić

Video: Pink.rs/Č. Nikolić

Foto: Pink.rs/Č. Nikolić

Spomenik za javnost juče je bio izložen od 10 do 16 sati.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

#Kalemegdan

#Pobednik

#Spomenik

'