AKTUELNO

Da li su žene ili muškarci pod većim pritiskom za Dan zaljubljenih? Ovo je pitanje oko kojeg se povela rasprava u studiju "Novog jutra"

Današnji dan se širom sveta obeležava kao Dan zaljubljenih, dok Srpska pravoslavna crkva slavi Svetog Trifuna. Ova tema bila je aktuelna i u studiju "Novog jutra" gde se, nakon lagane priče o činjenici da mnogi na Dan zaljubljenih iznajmljuju partnera za fotografisanje, povela rasprava o tome ko je pod većim pritiskom na ovaj dan - muškarci ili žene.

Svoje različite stavove izneli su Vesna Dedić, novinarka i spisateljica i dr Jovan Marić, psihijatar, dok se Ognjen Nestorović, urednik i voditelj emisije Premijera, trudio da bude uzdržan.

Nestorović je najpre izneo svoje mišljenje o iznajmljivanju partnera, ocenjujući ovaj najnoviji svetski trend kao izopačen i ističući da su društvene mreže praktično počele da „uslovljavaju“ život mladih. 

- Treba skrenuti pažnju mladima da nije sve na Instagramu i ostalim društvenim mrežama – kaže Nestorović. Ocenjuje da partnere češće unajmljuju žene, ali da ima i te kako nesigurnih muškaraca, posebno oni naspram kojih je neka superiornija ženska osoba.

Foto: TV Pink Printscreen

Komentarišući istu "pojavu", Dedićeva je ocenila da je ona odraz velike nesigurnosti. Preko društvenih mreža, dodaje, ulepšava se stvarnost, što može delovati podsticajno, ali iznajmljivanje partnera ne opravdava.

Žene su, kaže, od najranijih dana učene da „nešto moraju“: da moraju da se udaju na vreme, da su sa 30 godina već stare, da moraju izgledati besprekorno, biti divne majke i, najvažnije, da moraju da imaju nekoga.

- Naučene su da je užasna sramota biti slobodan. Jedina slobodna žena koja u Srbiji izaziva poštovanje je udovica, sve ostale su u problemu. Razvedene su raspuštenice, a neudate usedelice. U takvoj jednoj licemernoj kulturi dolazimo u situaciju da žene, da ne bi bile osramoćene, iznajmljuju partnere, slikaju se i pokazuju tetkama i strinama – kaže Vesna Dedić.

Video: TV Pink

S druge strane, kaže dr Marić, psihijatar, velik je pritisak i na muškarce: koju je školu završio, da li je fakultetski obrazovan, ima li dobar posao i zarađuje li dovoljno novca. Dedićeva se ne slaže:

- Nije tačno! Žene pre svega žele da su voljene i nema žene koja ne bi prihvatila da bude i sa najvećim siromahom ako oseti lep zagrljaj – ocenjuje spisateljica. 

Dr Marić kaže da pripada generaciji koja je izvodila svoje žene za 8. mart, a da sada sredovečni muškarci i dalje izvode svoje žene i „napiju se od muke“.

Foto: TV Pink Printscreen

- Zašto? Zato što ti isti sredovečni muškarci 14. februara izlaze na ista mesta, ali sa mlađanim ljubavnicama – navodi Marić, na šta Dedićeva odgovara:

- Gospodine Mariću, ja bih Vama tužbu pisala, Vi ste ozbiljan, ali ozbiljan ženomrzac! – kaže Dedićeva.

- Ja sam sa vama rešio da pričam vrlo taktično jer sam se davno naučio: sa muškarcima u godinama treba pričati sa poštovanjem, sa ženama u godinama sa taktom - kaže Marić.

#Ognjen Nestorović

#dan zaljubljenih

#dr Jovan Marić

'