AKTUELNO

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da je deo opozicije u toku restauracije Pobednika iznosio strašne laži, a da sada svi ćute.

- Svašta smo mogli da čujemo o Pobedniku. I da je ukraden i da će biti pretopljen i da je nestao. U Danasu, kada je Pobednik odvezen u Smederevo na restauraciju, stajao je naslov „Što ste videli Pobednika – Videli ste“. Svašta se ovih 125 dana pričalo o Pobedniku, a evo Pobednik je vraćen, restauriran, uređen, posle 92 godine – kazao je Vesić za Novo jutro TV Pink.

Kako navodi, danas će Pobednik biti vraćen na svoj postament i dodaje da je juče hiljade Beograđana došlo da vidi simbol Beograda.

- Mislim da se nikada nije pokazala ta veza između Pobednika i Beograđanki i Beograđana kao juče kada su svi došli da se slikaju – ocenio je Vesić i dodao da je Pobednik simbol Beograda.

Foto: TV Pink Printscreen

Prema njegovim rečima, sajla koja je držala Pobednika je oslabila, postament se nakrivio i već desetak godina pretila je opasnost da se usled neke veće prirodne nepogode spomenik obruši.

- Na Pobedniku je nađeno 30 rupa od metaka. Prošle godine Grad Beograd je izdvojio 200 hiljada evra da se izvrši restauracija Pobednika – podsetio je Vesić.

Kako kaže, danas će Pobednik ponovo biti vraćen na postament nakon potpune restauracije u Smederevu, u ateljeu vajara Zorana Kuzmanovića.

-  Pobednik će ponovo čuvati naš grad, jer Beograd nije isto bez Pobednika i sa Pobednikom. On jeste postao simbol našeg grada – kazao je Vesić.

Foto: TV Pink Printscreen

On je dodao da je bolelo kada su ljudi koji, kako kaže, nemaju nikakav osećaj, iznosili strašne laži.

- Tu su bili i Đilas i Vlajičić i Bakić i slični koji nemaju nikakvu odgovornost za izgovorenu reč. Imali ste i taj naslov u Danasu “Što ste videli Pobednika – Videli ste“, pa onaj Pobednika su prodali...da li možete da zamislite da nekom u Beogradu padne na pamet da Pobednika pretopi? Pa to mora da bude monstrum – ocenio je Vesić i dodao:

To je išlo na moj račun, a sada kada je Pobednik vraćen svi ćute. Svi ćute kao da se ništa nije desilo, kao da misle da ćemo zaboraviti šta su lagali.

Vesić kaže da oni koji lažu radiće to i kada se bude restaurirao spomenik Knezu Mihailu.

- Na proleće kreće restauracija, to će se raditi na postamentu. Na taj način mi pokazujemo poštovanje prema istoriji, našoj kulturi i tradiciji i srećan sam zbog toga. Ovi što lažu, njih realnost uvek demantuje, dobro pobedi zlo i rad se uvek isplati - istakao je Vesić.

Vesić je podsetio na istoriju Pobednika, navodeći da je prvobitno trebalo da bude deo fontane na Terazijama - širine osam metara, sa četiri lava i postamentom sa skulpturom "Pobednika".

Foto: Foto/Beograd.rs

U međuvremenu, dodao je, dogodio se Prvi svetski rat, Beograd je razoren i skulptura Pobednika, koja je jedina bila izvajana, kupljena je od strane Beogradske opštine i stavljena u jedan magacin na Senjaku, gde je bila do 1928. godine.

- Tada se neko setio da treba proslaviti deset godina pobede u Prvom svetskom ratu i proboja Solunskog fronta, a nije bilo spomenika. Ali, neko se setio Pobednika i odlučeno je da bude postavljen na Terazijama - rekao je Vesić i dodao da su se razna udruženja, među kojima i "Kolo srpskih sestara", pobunila jer su smatrala da nije prikladno da Pobednik bude na Terazijama, pošto je reč o nagoj muškoj skulpturi.

Onda je tadašnji predsednik Beogradske opštine odlučio da spomenik bude postavljen na Beogradskoj tvrđavi, rekao je Vesić.

#Beograd

#Dragan Đilas

#Goran Vesić

#Pobednik

'