AKTUELNO

Promenljive vremenske prilike ne prijaju ni zdravim osobama, a kamoli hroničnim bolesnicima i starijima, a nisu pošteđene ni trudnice.

Još od starih Grka je poznato da vremenske prilike utiču na zdravlje ljudi, a danas ponajviše na starije osobe koje su jedna od rizičnih grupa, kaže prof. dr Miljko Ristić, kardiohirurg. 

- Gledajući celokupnu populaciju, žene srednjih godina su najrizičnija grupa, a zašto je to tako – medicina još nije objasnila. Statistika je neumoljiva i prema njoj simptomi promene vremena su sledeći: glavobolja, depresija, nesanica, umor, bolovi... – kaže Ristić.

Kaže da biometeorologija dokazuje da pri promeni vremenskih prilika dolazi do poremećaja lučenja hormona kortizola (hormona stresa), koji jako utiče na zdravstveno stanje organizma. 

- Dakle, nagle promene vremenskih prilika zaista utiču na zdravlje, a posebno na starije osobe i hronične bolesnike – kaže kardiohirurg. On je izneo i frapantan podatak: da u prosečnom organizmu postoji 100.000 kilometara krvnih puteva (arterija, vena, kapilara), s kojima se zemljina kugla može obaviti 2,5 puta.

Foto: TV Pink Printscreen

Logično je, dodaje, da neke prilike deluju na ovu mrežu, pa je tako hladnoća sužava čime se smanjuje dotok kiseonika i glavobolje su neizbežne. Uporedo sa tim, povišava se krvni pritisak.

- Bol, nesanica, depresija... Sve ovo mogu biti simptomi – kaže kardiohirurg. Objašnjava i da se mladi organizmi brže adaptiraju na promenu vremena, dok starijima i hroničnim bolesnicima treba dva do tri dana. Uticaj, kako dodaje, imaju atmosferski pritisak, vlažnost, kiša, vetar...

Nagle promene vremenskih prilika sa sobom nose prehlade, viruse i gripove, i ne mimoilaze nikoga, pa ni trudnice, kaže dr Vanja Milošević, ginekolog GAK "Narodni front". Dodaje da, iako trudnice imaju mnogo težu kliničku sliku, placenta je i fizička barijera virusima i gripovima, pa strah koji trudnice osećaju kada se razbole ne bi trebalo da je toliko velik. 

- Simptomi poput glavobolje, malaksalosti, curenja iz nosa, suznih očiju, kašlja i slično, trudnice ne smeju da tretiraju na svoju ruku, već treba da se okrenu prirodnim načinima izlečenja – ističe dr Milošević. 

Foto: TV Pink Printscreen

Objašnjava da kod trudnica postoji fenomen da lekovi neretko, a posebno u prvom tromesečju, mogu biti kontraindikovani. Zato je važno slušati savete lekara i stručnih ljudi. 

On preporučuje autoimunizaciju i vakcinaciju hroničnih bolesnika, starijih ljudi, a posebno trudnica. Važno je, kaže, izbegavanje velikih prostora, provetravanje, lična higijena, ali i ishrana i unošenje što više tečnosti.

#dr Vanja Milošević

#prof. dr Miljko Ristić

'