AKTUELNO

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je večeras da je država za razvoj vinogradarstva u 2020. godini izdvojila 8,9 miliona evra što je tri puta više nego protekle godine.

-Vizije i ideje vinara biće usvojene u narednih par nedelja u Strategiji razvoja vinarstva i vinogoradarstva Srbije do 2030 i to je pravi način da se definišu ciljevi i putkaz kako bi ova industija rasla i postala brend Srbije - rekao je Mali na svečanosti povodom Svetog Trifuna, dana vinogradara, a na kojoj su proglašeni pobednici u osam katerogijra birani između 295 uzoraka 110 vinarija.

Mali je rekao da su vinari na sastanku kome je prisustvovao i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović naveli da im za promociju, zasade i subvenciju treba 8,9 miliona evra.

-Tačno toliko koliko su tražili je u budžetu za 2020, a to je tri puta više nego prošle godine. Mali korak, koji je pokazatelj koliko smo spremni da promenimo u ovoj industriji da vinska industrija i vino postanu brend Srbije - rekao je Mali.

Prema njegovim rečima, želja je da imamo razlednice vinograda ne samo iz Toskane i Francuske već iz Smedereva, Jagodine, Fruške gore, Vranja i drugih delova Srbije koji su postali ili će postati još prepoznatljiviji po vinu. Inicijativu za osnivanje tog uduženja dao je, kako ističe, predsednik Srbije.Uveren sam da predsednik nije u Minhenu da bi bio ovde i probao svako vino u želji da što pre ova indstrija što bolje narpeduje, rekao je Mali.

Na svečanosti "Sveti Trifun na Savskom Vencu" u kući Kralja Petra I predsednik Saveza Božidar Aleksandrović rekao je za Tanjug da je vino u Srbiji na zavidnom nivou i dodao da će kvalitet rasti povećanjem broja zasada.

-Cilj organizatora svečanosti je da se vidi gde se danas nalazi kvalitet srpskog vina, jer je pred nama 10 godina intenzivnog razvoja gde je predviđeno podizanje na hiljada hektara vinograda i investiranje u opremanje vinarija, razvoj vinskog turizma, promociju vinskih regija i srpskih vina u zemlji i inostranstvu - rekao je Aleksandrović.

#Manifestacija

#Siniša Mali

#vina

#vinari

#vinarija

'