AKTUELNO

Kulinarski majstor uhapšen je 7. februara u Sloveniji nakon što su slovenački policajci u njegovom automobilu pronašli veću količinu droge u flašama.

-Hvala svima na brizi, pomoći, požrtvovnosti i svim informacijama. Brat je živ, ali ga još nisam videla ni čula. Hrvatski policajci su mi rekli neka ga tražim po Sloveniji, bez ulaženja u ikakve detalje. I sad sam tu, na slovenačkom tlu, obišla sam nekoliko gradova, policijskih stanica. Niko ništa ne želi da mi kaže. Ne znam da li bih plakala ili vrištala. Nek mi barem neko kaže: ‘Tu je. Živ je. Pritvoren je. Ne možete kod njega.’ Ali ja se još nisam uverila da je on živ”, rekla je Jelena Markus, sestra kulinarskog stručnjaka iz Srbije Dejana Markusa (44), kome se od 7. februara u Zagrebu gubi svaki trag.

Određen mu pritvor

Pozitivne informacije iz policije o nestalom Markusu stigle su joj za manje od 24 sata nakon što je objavljena vest o Markusovom nestanku koji je u Zagrebu pre osam godina pronašao sreću.

Kako pišu hrvatski mediji, Markus je 7. februara prešao hrvatsku granicu i ušao u Sloveniju.

U automobilu je imao pravi mali “bingo”, koji su otkrili slovenački policajci u pretresu vozila. Iz pouzdanih izvora hrvatski mediji saznaju kako je Markus prevozio amfetamin, tačnije tri litre amfetamina u flašama u obliku onih za ulje, a pronađene su u pretresu.

Odmah su mu stavljene lisice na ruke, pa je odveden u policijsku stanicu na obradu, a s obzirom na to da je reč o stranom državljaninu, određen mu je pritvor.

Dok su za njim intenzivno od vikenda, dakle šest dana, tragali članovi porodice, poznanici i prijatelji, Markus je bio iza rešetaka, u zatvorskoj ćeliji u Mariboru!

Kako pišu hrvatski mediji, nije poznato odakle Markusu droga, niti da li je imao pomagače.

Njegova sestra je u šoku, jer je vest o bratovljevom hapšenju saznala iz medija.

- Uhapšen sa drogom? Ne mogu da verujem da bi moj brat bio tolika budaletina. Pa on ni ne puši. Ako je pritvoren, zar nema pravo na poziv? Ako je zaista pritvoren, ne mogu da verujem da bi bio toliko bezosećajan da ne obavesti porodicu. Ne znam šta više da mislim, jer od petka, otkad je nestao, život nam se pretvorio u rasulo - zaključila je Markusova sestra Jelena.

Markus je u Hrvatskoj otvorio vinariju u zagrebačkoj Vlaškoj, a potom lansirao i butik knedli u Oktogonu, međutim sve je bilo kratkog daha. Početni uspesi pretvorili su se u debakl pa su to trpela finansijska poslovanja njegovih firmi koje su završile pod stečajem.

Poslednji put prijatelji i poznanici čuli su se s njim u petak predveče. Otad mu je mobilni isključen, a nekima je rekao, pa i svom stanodavcu sje prijatelj, da će za vikend možda skoknuti do Splita na jednu manifestaciju vina. Njegov ugašen mobilni aktivirao je lavinu zabrinutih prijatelja, a najviše članove porodice, jer Markus je često bio aktivan na telefonu i na društvenim mrežama.

Potragu za Dejanom javno je pokrenula njegova sestra, a posebno je u policijskoj stanici na zagrebačkoj Trešnjevci, u ime porodice koja živi u Beogradu, prijavu o nestanku podneo Dejanov prijatelj.

U međuvremenu su okrenuli stotine telefonskih brojeva. Pozivali su sve bolnice, hotele... Svima je ime Dejana Markusa bilo nepoznanica. Sve dok u četvrtak prepodne Markusovoj sestri Jeleni, koja je doputovala u Zagreb, nije stigao policijski poziv. Radosna vest da je brat živ ubrzo se pretvorila u novu brigu, jer ona još nije uspela niti da ga vidi niti da ga čuje.

#Dejan Markus

#Hrvatska

#Zatvor

#nestao

'