AKTUELNO

Američke i nemačke tajne službe špijunirale su godinama više od sto zemalja preko švajcarske firme specijalizovane za kodiranje razgovora. Uz pomoć švajcarske firme “Crypto” ove dve službe uspele su da državama prodaju manipulisanu tehnologiju i tako prisluškuju navodno sigurnu komunikaciju.

Švajcarska firma snabdevala je više od 120 vlada uređajima za kodiranje, od doba Hladnog rata pa sve do 2000-ih. Božidar Spasić, bivši obaveštajac, kaže da je i naša vlada raspolagala ovim uređajima. 

- Kad god je falila operativna tehnika u vezi sa šifrovanjem, odlazilo se u Švajcarsku i ona se kupovala i nabavljala – kaže Spasić za “Novo jutro”. 

Dodaje da je jedan ovakav uređaj dobio 1991. godine, kada je poslat u Bosnu i Hercegovinu.

Foto: TV Pink Printscreen

- Na tom uređaju ukucam poruku u kojoj navodim šta sam ih špijunirao. Tu poruku ne moram nikome da saopštim, već je dovoljno da okrenem broj telefona u Beogradu i da samo prislonim uređaj uz slušalicu. Poruka se prenosi bez kontakta i operativcu se ne može prepoznati glas – kaže Spasić. 

Dodaje da je ovo bila najasavremenija oprema, da smo je imali još 1985. te da je bila obeležena. Dodaje da su prisluškivanja sasvim uobičajena, ali i da u radu kontraobaveštajnih službi i policijskom radu “nikome nisu čiste ruke”.

- Svako gleda kako da dođe do podataka i, ako treba, ubićeš, ukraćeš i rušićeš državu – kaže Spasić. Dodaje i da se danas manje govori o prisluškivanju koliko o “presretnutim razgovorima”.  

- Vrlo je opasno prodati informaciju nakon što se do nje dođe. Samom njenom prodajom prisluškivana strana bi shvatila da je bila prisluškivana i neophodno je naći bezbedan način za korišćenje dobijene informacije – kaže Spasić. 

Prisluškivanje je gigatska industrija globalnih razmera, kaže Marko Nicović, član Svetske asocijacije šefova policija. 

Foto: TV Pink Printscreen

- Prisluškivanje ima svoje prednosti i mane, a jedna od glavnih namena ovih uređaja je slanje dezinformacija – kaže Nicović. Objašnjava da se prisluškivanje ne koristi samo u ratnim okolnostima, već se primenjuje i na kriminalcima, političarima…

- DOS je, recimo, imao svoje privatne prislušne uređaje, a imali su ih i tajkuni – kaže Nicović za “Novo jutro”.  

#Božidar Spasić

#Marko Nicović

#Novo jutro

'