AKTUELNO

Za peglicu nema prepreka na ovim maljenskim brdima.

Sneg je prethodnih dana zavejao požeško selo Tometino polje. Kroz snežne nanose nekako su se probile mašine za čišćenje, a za njima odmah je prošla i crvena poljska peglica i to u vlasništvu Milojka Milovanovića, koji je nadaleko poznat da vozi i garažira samo i isključivo ovu vrstu automobila.

Foto: RINA

- Dugo vergla na ovim niskim temperaturama, ali upali i ide. Za peglicu nema prepreka na ovim maljenskim brdima. Svi me pitaju zašto samo one, a ja im odgovaram da je to moj mercedes i da ih ne bih menjao ni za kakvu limuzinu - rekao je Milojko.

Foto: RINA

Prvu peglicu kupio je davne 1982. godine i od tada se pod Milojkovom komandom promenilo njih šest. Za više od tri decenije nijednu nije oterao na otpad, već je svakoj u dvorištu napravio garažu i kaže da će ih čuvati zauvek.

- Naučio sam sve oko njih, znam gde se nalazi svaki šraf i uopšte mi nije potreban mehaničar. Trenutno imam šest peglica od kojih su dve registrovane. Najviše vozim crvenu, ona je za selo, a drugu, žutu, palim za praznike i kad se ide do grada. Ta mi je, može se reći - paradna i svečana - kaže uz osmeh Milojko.

Foto: RINA

Ipak, u svom suživotu sa peglicama ovaj vredni, seoski domaćin nerado se seća jedne elementarne nepogode koja mu je pričinila veliki štetu.

- Grom je udario u garažu i zapalio mi peglicu. A, ta mi je bila omiljena i najbolja, najviše sam uložio u nju, hteo sam čak da joj ugradim i dizel motor - priseća se Milojko.

Foto: RINA

Svi u Tometinom polju, ali i susednim selima znaju za Milojkovu ljubav prema ovim automobilima i zato nema sumnje da će još dugo, krivudavim maljenskim puteljcima vijugati njegove peglice, crvena ili žuta - zavisi od prilike.

#Milojko Milovanović

#Tometino polje

#peglica

'