AKTUELNO

U akciji MUP-a "Stop nasilju" u Vrnjačkoj Banji Stefanović je poručio da treba biti oštriji prema nasilnicima i da onaj ko udari ženu mora da ide u ztavor.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović poručio je danas u Vrnjačkoj Banji da žrtve porodičnog nasilja mogu da se oslone na policiju, koja će ih beskompromisno štititi, jer je Srbija zemlja u kojoj se nasilje ne toleriše.

Stefanović je u akciji MUP-a "Stop nasilju" na trgu u Vrnjačkoj Banji poručio da će policija biti veoma oštra i stroga u sprovođenju svih zakona koji garantuju sigurnost i bezbednost žena, dece i svih onih koji su žrtve nasilja.

- Moramo da osnažimo i ohrabrimo žrtve, da budemo oštri prema nasilnicima. Ko udari ženu mora da ide u zatvor - istakao je, kako prenosi MUP u saopštenju, Stefanović.

Foto: Tanjug

Ministar policije je podsetio da novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, koji stupa na snagu 1. juna ove godine, policiji daje veća ovlašćenja, koja će joj koristiti da pomogne svakoj žrtvi i pošalje snažnu poruku da se u Srbiji nasilje ne toleriše.

Stefanović je izneo podatak da su u više od 90 odsto slučajeva nasilja u porodici žrtve žene i da je primetno da žrtve odustaju od prijava, jer postoji strah, zbog čega je, kako je istakao, ohrabrivanje žrtava nešto na čemu mora snažnije i jače da se radi.

- Iako je evidentan značajan porast poverenja žena u državu i državne organe koji se bave suzbijanjem nasilja, moramo da imamo još snažniju podršku čitavog društva i da pošaljemo jasnu poruku da se nasilje ne toleriše, ne dozvoljava i da nećemo okretati glavu na drugu stranu - rekao je ministar policije.

Foto: Tanjug

Prema njegovim rečima, sa građanima Vrnjačke Banje u okviru akcije "Stop nasilju", razgovaralo se o preventivnom delovanju, merama koje treba preduzeti protiv nasilja u porodici, o tome kako da se spreči, ali i o tome kako da se pomogne žrtvama nasilja da budu hrabre.

- Građani na policiju mogu da se oslone. Policija je tu da ih zaštiti i u svakom konkretnom slučaju postupaće u skladu sa zakonom, beskompromisno, i uvek tako da zaštiti žrtvu - naglasio je Stefanović.

Akcija Ministarstva unutrašnjih poslova "Stop nasilju", koja ima za cilj podizanje svesti građana o važnosti rešavanja problema porodičnog nasilja, kako je najavio, u narednom periodu sprovodiće se u svim mestima u Srbiji sa jasnom porukom da se u našoj zemlji nasilje ne toleriše.

#MUP Republike Srbije

#Ministarstvo unutrašnjih poslova

#Nebojša Stefanović

#Policija

#Porodično nasilje

#Vrnjačka banja

'