AKTUELNO

Novi ministar odbrane u vladi tzv. Kosova, Anton Ćuni, osuđen je pred Višim sudom u Nišu za ubistvo petorice srpskih vojnika 1998. godine!

Njemu je, zajedno sa sedmoricom Albanaca, suđeno u odsustvu, a zločin je izvršen tokom borbi na Košarama. Rođen je 1967. godine u Đakovici i završio je Vojnu akademiju. Poslanik je DSK u prištinskoj skupštini. Govori srpski i engleski.

Ćuni je u februaru 2016. godine osuđen pred Višim sudom u Nišu za ubistvo iz zasede šestorice pripadnika Vojske Jugoslavije 1998. na Košarama.

Njemu je, zajedno sa još sedmoricom Albanaca, pripadnika OVK, suđeno u odsustvu.

Svaki od njih osuđen je na po 15 godina zatvora zbog učestvovanja u dva napada na snage Vojske Jugoslavije u istom danu, u septembru 1998. godine.

Ključni dokazi na suđenju bili su video snimci koje su osuđeni snimali, a na kojima se vide postavljanja dve zasede i pucanje na vojnike Vojske Jugoslavije.

U optužici je bilo navedeno da su pripadnici OVK prvo pripremili zasedu za graničare VJ, postavljajuci protivtenkovske mine.

Oklopni transporter VJ je aktivirao minu, jedan vojnik je poginuo, a četvorica su ranjena.

Potom su borci OVK otvorili vatru na vojni helikopter koji je došao da preuzme ranjenike, pisalo je u optužnici.

Ubrzo je usledio i drugi napad, u blizini karaule Košare, kada su optuženi postavili još jednu zasedu i otvorili vatru na vozila VJ, bacajući ručne bombe, i pritom ubili pet vojnika, a ranili dva, tvrdilo je Tužilaštvo.

Suđenje je trajalo 15 godina.

#Anton Ćuni

#Kosovo i Metohija

#ministar

'