AKTUELNO

„Zadrugarstvo ne poznaje granice“ rekao je ministar u Vladi Srbije zadužen za regionalni razvoj, Milan Krkobabić, koji se danas u Palati Srbija sastao sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Borisom Pašalićem, gde su razgovarali na temu saradnje u oblasti zadrugarstva, aktuelnih projekata dveju zemalja i strategija za naredni period koje bi obuhvatale poboljšanje uslova života u selima.

Ocenjeno da je postojeći model zadrugarstva koji je u Republici Srbiji zaživeo, a koncipiran u saradnji sa Srpskom akademijom nauka i umetnosti, nešto što je prihvatljivo i u Republici Srpskoj i da bi mogao biti primenjen, uz uvažavanje specifičnosti te sredine.

“Nadamo se da ćemo u drugoj polovini godine krenuti u realizaciju ovog uspešnog modela obnove zadrugarstva i u Republici Srpskoj i finansijski pomoći određen broj poljoprivrednih zadruga na tim prostorima“ izjavio je Krkobabić.

Foto: Risto Kostov

„Zajednička rešenost u spasavanju sela Republike Srbije i Republike Srpske ozbiljno pitanje koje zahteva neodložne mere i dogovoreno je zajedničko delovanje po programu koji će predložiti Nacionalni tim za preporod sela Srbije, a čiji je nosilac takođe Srpska akademija nauka i umetnosti“ rekao je ministar Krkobabić.

„Jasno je da mali ne mogu sami. U Srbiji se vidi pomak zahvaljujući primenjenim merama u zadrugarstvu, a i sami smo uvereni da zadrugarstvo predstavlja najbolji model opstanka ljudi na selu. “ izjavio je ministar poljoprivrede Pašalić i dodao „Veoma sam zadovoljan saradnjom sa intitucijama Republike Srbije i smatram da treba da nastupamo sa što više zajedničkih manifestacija i naučno-stručnih skupova, kako bismo edukovali stanovništvo i pomogli im u onome što ne mogu sami“.

Foto: Risto Kostov

U sastanku su učetsvovali i Dragan Škorić predsednik Akademijskog odbora za selo SANU, Darko Božić, državni sekretar u ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, Rajko Kulaga, predsednik zadružnog saveza Republike Srpske i Nikola Mihailović, predsednik zadružnog saveza Srbije.

#Milan Krkobabić

#zadrugarstva

'