AKTUELNO

Turisti iz kineskog grada Vuhana, koji je žarište novog korona virusa, danas su iz Bosne i Hercegovine stigli u Srbiju.

Njih su na graničnom prelazu u Malom Zvorniku pregledali epidemiolozi iz Instituta za javno zdravlje ''Dr Milan Jovanović Batut'' i Zavoda za javno zdravlje Šabac i ustanovljeno je da nisu zaraženi, ali će biti pod stalnim nadžorom tokom boravka u našoj zemlji.

Turisti iz Vuhana danas i sutra borave u Srbiji odakle će se uputiti u Budimpeštu.

Ekipa Tanjuga bila je na graničnom prelazu, gde je pregledano 29 turista iz Kine koji su avionom stigli do Milana, a zatim autobusom krenuli u posetu Hrvatskoj, BiH, Srbiji.

Foto: Tanjug AP/Chinatopix via AP

Pregled je obavljen tako što je turistima merena temperatura uz pomoć bezkontaktnog toplomera.

Epidemiolozi kažu da građani Srbije mogu da budu mirni, da nema razloga za paniku, jer je zdravstveno stanje kineskih turista uredno.

Epideomiolog Vladan Šaponjić iz Instituta ''Batut'' rekao je za Tanjug da će svi putnici koji dolaze iz Vuhana biti u posebnoj proceduri i da će, ukoliko se ustanovi da neko od njih ima povišenu temperaturu ili znake respiratornih infekcija, biti izolovan i da će u tom slučaju biti primenjene sve neophodne mere zaštite.

''Situcija se prati, ovo je ozbiljan zdravstveni problem u Kini, ali nema mesta za paniku", rekao je Ssaponjić.

Foto: Tanjug AP

Prema njegovim rečima, radi se na ispitivanju i praćenju svih epidemioloških, kliničkih i virusoloških karakteristika korona virusa.

''Radi se o klasičnoj infekciji disajnih puteva, a kod određenog broja ljudi, može doći do težeg oblika infekcije od kojih je najozbiljnija upala pluća'', naveo je Ssaponjić.

Savetovao je građanima da prate informacije u medijima, naročito one koje objavljuje Ministarstvo zdravlja, kao i nadležne institucije.

Dodao je da će građani u slučaju povećanog rizika širenja virusa biti blagovremeno obavešteni i napomenuo da u ovom trenutku nema razloga za brigu.

Kineski turisti su 22. januara sleteli u Milano, a boravili su u Veneciji, Ljubljani, Zagrebu, Dubrovniku i Sarajevu.

#Srbija

#koronavirus

'