AKTUELNO

Ministarstvo prosvete još uvek nije donelo konačnu odluku o uvođenju đačkih uniformi, a anketa u 3.500 škola, prema prvim rezultatima pokazuje da više od polove učenika i roditelja podržava tu ideju.

U Ministarstvu za Pink.rs kažu da su ankete još u toku i da nema pouzdanih podataka da li će u septembru biti uvedene uniforme, ali da je većina škola zainteresovana.

U Osnovnoj školi "Nikola Tesla" u Vinči imaju pozitivno iskustvo. Prošle godine opština Grocka je finansirala uniforme za 320 prvaka.

Direktor škole Dragoljub Gačić kaže da je bio plan da se ove godine uvedu uniforme i za učenike ostalih nižih razreda, sa čime se složilo 70 odsto roditelja, ali je taj plan stopiran i sada se čeka odluka Ministarstva.

- Imamo razrađenu ideju kada je reč o boji, hteli smo da svaka generacija razlikuje. Te uniforme bi finansirali roditelji i one bi koštale oko 1.000 dinara – objasnio je Gačić i dodao da je praksa pokazala da su učenicima potrebne dve uniforme, a u letnjim mesecima bi gornji deo mogla da zameni majca u odgovarajućoj boji sa amblemom škole.

Nezavisno od odluke Ministarstva prosvete, on planira da u ovog beogradskoj školi od naredne školske godine uvede uniforme za đake mlađih razreda.

Svaka škola, kako pišu mediji, odučivaće nezavisno da li će uniforme kupovati iz svog budžeta ili će ih nabavljati roditelji, a o njihovom izgledu pitaće se sami đaci.

Direktor Osnovne škole “Svetozar Miletić” u Zemunu Miroljub Mosurović kaže da još uvek nisu dobili nikakvu zvaničnu informaciju iz Ministarstva, ali da razgledaju kataloge uniformi iz inostranstva i da im se ta ideja veoma dopada.

- Roditelje zanima koliko će biti potrebno košulja, koliko pantalona, koliko letnjih, koliko zimskih i koliko će sve to koštati – navodi Mosurović i dodaje bi uniforme trebalo da budu izabrane po univerzalnom modelu  na nivou države.

Kako kaže, ne dopada mu se ideja da škola ima punu autonomiju u vezi izbora đačke uniforme, jer bi u tom slučaju u jednoj školi bile tamno plave, u drugoj svetlo plave, a u trećoj teget uniforme.

Šta kažu roditelji?

I roditelji potvrđuju da ih cena najviše brine. Oni većinom dobro reaguju na ideju da se u škole uvedu uniforme, mada su njihova mišljenja podeljena kada je reč o tome ko bi trebalo da finansira uniforme.

- Dopada mi se ideja da deca nose uniforme, jer će tako razlike među decom biti manje izražene, deca će i manje priljati svoju garderobu. Pristajem, ali samo na uniformu, od glave do pete, a ne na kecelje - kaže V. A. majka blizanaca iz Beograda, koja je spremna da plati do 2.000 dinara za uniforme.

Kako kaže, podrazumeva se da deca imaju jednu uniformu za leto, a drugu za zimu. Sa druge strane S. G. otac učenika šestog razreda nije spreman da plaća uniformu, ali nema ništa protiv da je njegov sin nosi.

- Kupujem mu stvari, pa kupujem. Zašto bih sada plaćao i uniformu? Niko nam nije rekao koliko bi to moglo da košta. Nemam ništa protiv ako je o trošku škole ili države - navodi on.

Učenici u više od 1.700 osnovnih i srednjih škola u Srbiji će najverovatnije već od sledeće školske godine nositi đačke uniforme. Zvanične potvrde iz resornog ministarstva još uvek nema.

S. M.

#Roditelji

#Uniforma

#škola

'