AKTUELNO

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je svečanom programu povodom školske slave Sveti Sava u OŠ "Miroslav Antić" u Futogu. Zaslužnim učenicima tokom priredbe uručene su Svetosavske nagrade.

- Verujem u to da priča o Svetom Savi nije samo jedna lekcija iz istorije, niti jedan čas na veronauci. Njegova dela su vanvremenska, a svetosavlje je koordinatni sistem naše duhovne i kulturološke vrednosti, to je naš odgovor na sve što nam se dešavalo, ali i putokaz kuda treba dalje da idemo - poručio je Vučević, saopšteno je iz gradske uprave Novog Sada.

On je istakao i da je Sveti Sava ostavio dubok trag u duhovnom, državotvornom i kulturološkom smislu.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

- Zahvaljujući njemu, mi smo se kao narod i država formirali i očuvali našu kulturnu baštinu, shvatili šta znače jezik i pismo, šta znači vera. To nam je pomoglo da izdržimo pet vekova okupacije, ratove i sve ono kroz šta smo, nažalost, prošli kao narod - rekao je Vučević.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Kako je istakao, Sveti Sava je mirio braću, spojio nacionalno i univerzalno i približio Istok i Zapad, a to nam je, dodaje, i danas najpotrebnije i tu leže odgovori na brojna pitanja koja nam se nameću.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

- Svetosavlje je put kojim moramo da idemo, ako želimo da budemo odgovorni prema budućim pokolenjima - naglasio je gradonačelnik Vučević.

U okviru svečanog programa prisutnima se obratio i direktor OŠ "Miroslav Antić" u Futogu Nemanja Jovišević koji se zahvalio gradonačelniku na podršci koju Grad pruža toj obrazovnoj ustanovi.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

On je naglasio da je Savindan važan za sve škole, jer se čuva uspomena na prvog srpskog Arhiepiskopa i velikog prosvetitelja koji je pokazao šta znače praštanje, ljubav, dostojanstvo, čast i znanje.

- Sveti Sava je duhom sa nama, ne samo danas, nego tokom čitave godine - rekao je Jovišević.

#Futog

#Miloš Vučević

#Novi Sad

'