AKTUELNO

Nekoliko disciplinskih postupaka koji su vođeni protiv tužilaca, a na osnovu odluke Državnog veća tužilaca zbog kršenja nepristrasnosti ili ponašanja koje nije dostojno funkcije, zastareli su, jer su iz predmeta pred sudom "nestali" ili su ubačeni lažni zapisnici.

To znači da su tužioci, zbog "administrativne greške" ostali na svojim mestima, iako je DVT kod njih utvrdilo propuste u radu.

Tužilac Lazar Lazović za Novo jutro TV Pink kaže da su za ovaj slučaj tužioci saznali iz medija.

- Pitanje je da li se radi o nekim izolovanim incidentima ili je reč o tome da smo na nekom većem tragu. Treba utvrditi kako se to dogodilo i da li postoje elementi krivičnih dela, i naravno ukoliko ih ima da se utvrdi ko je ta dela počinio  – rekao je Lazović ističući da je ova vest dodatni udarac na tužilaštvo i pravosuđe kada je u pitnju poverenje građanja.

- Neverovatno je da, ukolio se to utvrdi, da ta lica koja su odgovorna izbegavaju sankcionisanje i siguran sam da građani na ovo neće da gledaju blagonaklono – dodaje Lazović.

Sudija Aleksandar Perišić kaže da za sve spekulacije, pa i medijske navode, mora da postoje određeni dokazi kako bi se to shvatilo kao validna činjenica.

- U pravosuđu svako radi ono što je njegov posao, tužioci prosecuiraju i sude. Dešavalo se često da sud donese određenu odluku koja nije u skladu sa opštom percepcijom javnosti i onda krenu razne priče i spekulacije – kaže Perišić objašnjavajući da sud donosi presude isključivo na osnovu dokaza koje dobije tokom procesa.

- Ono što nije ugledalo svetlo moje sudnice, za mene ne postoji. Sudimo isključivo na osnovu dokaza – kaže Perišić.

Građani nisu zadovoljni radom tužilaštva

Inače, prema podacima sa sajta Državnog veća tužilaca, tokom 2017. godine podnete su disciplinske prijave protiv 208 nosilaca javnotužilačke funkcije i 38 drugih osoba, pišu Novosti. Podnosioci prijava su u prvom redu građani, koji su uglavnom podnosili prijave usled nezadovoljstva javnotužilačkom odlukom. U samo tri slučaja, tužioci su se žalili na svoje zamenike, a u jednom je ministar pravde podneo prijavu protiv jednog javnog tužioca, dok je 106 predmeta odbačeno zbog neosnovanosti.

#Sud

#Suđenje

#Tužilaštvo

'