AKTUELNO

U Domu kulture Gračanica sinoć je premijerno izvedena prva baletska dečija predstava Fabrika lutaka u koreografiji i režiji Nikole Koraća - studenta beogradskog Instituta za umetničku igru.

Kako je saopštilo Udruženje baletskih umetnika, ovacijama publike i gromoglasnim aplauzom nagrađene su mlade balerine, koje su bez imalo treme, prezicnim uvežbanim koracima i lepršavim gracioznim pokretima oduševile prisutne.

U velikoj sali Doma kulture u Gračanici tražilo se mesto više za prvu baletsku predstavu koja se na centralnom Kosovu izvodi posle rata 1999. godine.

Foto: DKCB

Baletsku predstavu Fabrika lutaka u tri slike izvode učenice uzrasta od tri do 14 godina uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, Instituta za umetničku igru i Doma kulture Gračanica.

Foto: DKCB

Publiku su pozdravili predsednik opštine Gračanica Srđan Popović, direktor Kulturnog centra Beograda Aleksandar Ilić, Teodora Sujić, urednica publikacije za umetničku igru Stepart, i koordinatorka Škole baleta u Gračanici Snežana Bursać Petrović."Ovo je sreća za oči i za dušu, lepo je videte ovako nešto u našoj opštini, postojanje baletske škole, prve nakon ratnih sukoba, a sada i postavljanje baletske predstave govori da na Kosovu i Metohiji ima budućnosti. Imamo budućnosti ovde, imamo snage i energije da preživimo sve ovo sa čime se suočavamo", rekao je predsednik opštine Gračanica Srđan Popović.

Foto: DKCB

Škola baleta, koja radi pri Domu kulture Gračanica, osnovana je 2018. godine u saradnji sa Institutom za umetničku igru u Beogradu, a podržana je od Ministarstva za kulturu i informisanje Srbije.

#Balet

'