AKTUELNO

Niz stepenice aerodroma "Nikola Tesla" silaze putnici koji ulaze u našu zemlju, a upravo tim silaskom ulaze u zonu koja je pokrivena termovizijskim kamerama, koje prate svakog putnika i mere telesnu temperaturu.

Otkako su postavljene na aerodromu "Nikola Tesla" nisu registrovale putnike sa povišenom telesnom temperaturom koja je prvi znak na mogući rizik od koronavirusa.

Granični sanitarni inspektor dr Raša Milanov za TV Pink je rekao da one snimaju sve osobe koje prolaze, a osobe koje imaju nižu temperaturu od podešene temperature, koja je elemnet praćenja, automatski ne prikazuje, ali prikazuje sve koji imaju telesnu temperaturu preko 37 stepeni ko ima povišenu telesnu temperaturu.

Foto: TV Pink Printscreen

Međutim, ukoliko kamere zabeleže povišenu telesnu temperaturu taj putnik se izdvaja u prostoriju za izolaciju gde čeka dolazak hitne pomoći koja bi ga transportovala do infektivne klinike.

-Da je bilo bilo kog putnika sa povišenom telesnom temperaturom,ovaj uređaj bi reagovao zvučnim i svetlosnim signalom, tako da bi nam skrenuo pažnju i mi bismo se fokusirali na takvog putnika. Prišli bismo takvom putniku, izdvojili bismo ga, obavili bismo jedan kratak informativni razgovor (epidemiološka anamneza) da bismo uzeli podatke o njegovom kretanju i na osnovu činjenice da li dolazi iz zaraženog područja ili iz neke druge zemlje mi bismo sprovodili mere - dodao je Milanov.

Stalna služba Ministarstva zdravlja na aerodromu Nikola Tesla dežurna je 24 sata.

U centru grada ima dosta kineskih turista u matičnu zemlju se ne vraćaju u skorije vreme, ali pomno prate situaciju sa korona virusom.

Došli smo iz Holandije, tamo studiramo, slušamo sve vesti i ne vraćamo se u Kinu kako se ne bismo zarazili, rekli su turisti u Knez Mihailovoj ulici.

Foto: TV Pink Printscreen

Mislim da nije tako strašna situacija jer kineska vlada preuzima sve mere kako bi zaštitila građane i spasila živote, rekla je jedna turistkinja.

Foto: TV Pink Printscreen

Srbija je uvela sve preventivne mere, pa je tako Ministarstvo zdravlja u cilju prevencije uvelo i broj telefona (064/8945-235), Da građani koji dolaze iz kineskog grada Vuhana i drugih područja zahvaćenih koronavirusom mogu da se jave ukoliko imaju bilo kakve simtome respiratornih infekcija ili sumnje na to.

Foto: TV Pink Printscreen

Takođe, i prva smo zemlja u regionu koja ima testove za rano otkrivanje korona virusa na infektivnoj klinici.

#Kamere

#termovizijske

'