AKTUELNO

Prema mesečnoj prognozi ECMWF-a objavljenoj u utorak, zima u Evropi je gotova, a pozitivno temperaturno odstupanje očekuje se u svim nedeljama do 1. marta kada počinje klimatološko proleće!

Obeležje ove zime, koja je klimatološki počela još 1. decembra, izostanak je značajnijih količina snega, čak i na planinama. A, kako stvari stoje, ni preostali deo najhladnijeg godišnjeg doba neće biti bitno drugačiji.

Nastavlja se dominacija toplog anticiklona

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Drugačije nije ni u ostatku Evrope. Prave zime nema ni u Moskvi koju, prema desetodnevnoj prognozi, očekuje tek kratkotrajno zahlađenje, nakon čega će i onde otopliti. 

Prema  objavljenoj mesečnoj prognozi Evropskog centra za srednjoročne vremenske prognoze (ECMWF) zima u Evropi je gotova! 

To ne znači da neće biti kratkotrajnih zahlađenja ili možda čak i ciklona koje mogu doneti sneg, ali pravog zimskog ugođaja, po svemu sdueći, neće biti. Tome u prilog ide i činjenica kako se predviđa manje padavina od proseka, što znači nastavak dominacije toplog anticiklona.

Nedeljko Todorović: Čak 12 stepeni krajem januara

Meteorolog Nedeljko Todorović izjavio je da nas i narednih dana očekuje uglavnom suvo vreme, s tim što je kiša moguća 25. na 26. januar ili krajem meseca. "U narednim danima ujutru se očekuje slab mraz, ponegde sa maglom, a temperatura će biti u porastu", rekao je Todorović. Kako je dodao, u subotu će se temperatura kretati od 10 do 12 stepeni. Prema Todorovićem rečima, prve nedelje februara su moguće padavine.

#Vreme

#Vremenska prognoza

#Zima

'