AKTUELNO

Tri najveća imena srpske nauke Nikola Tesla, Mihajlo Pupin i Milutin Milanković osim kroz istoriju, obrađuju se i kroz srpski jezik, kao i kroz fiziku, ističu sagovornici Pinka. Istovremeno dodaju, da je reforma obrazovnog sistema u toku, te da nastavnici imaju mnogo više slobode nego ranije.

Nakon što se pojavila informacija da Tesla, Pupin i Milanković staju u jedan čas nastave istorije u osnovnim školama i jedan u srednjim školama, predsednik Foruma beogradskih gimnazija Aleksandar Markov je istakao da je toku reforma obrazovnog sistema i da se nada će nauci biti posvećeno više prostora. 

 - Deluje mi da će biti nešto više autonomije za nastavnike, bar kada je reč o istorijii da ćemo moći više da posvetimo toj temi – naveo je on i dodao da i sada postojepreporuke da nastavnici mogu malo da izađu iz plana i programa, ali da je inspekcijaprilično rigidna.

Markov je istakao da da neke stvari ne bi trebalo da zavise od entuzijazma nastvanika.

- Kada je reč o istoriji kod nas dominira ratnički narativ, više pažnje posvećujemo ratovima, vojnicima, oficirima, a manje naučnicima. Nadam se da će se to promeniti – dodao je on.

Dejana Milijić Subić iz Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja objašnjava da Mistartvo prosvete daje nalog Zavodu da se urade programi nastave i učenja, Zavod formira komisije koje su sačinjene od stručnih ljudi, napravi predlog programa koji idena Nacionalni prosvetni savet, tamo dobija mišljenje koje se upućuje i Ministarstvui Zavodu i Ministarstvo usvaja program.

- Ciklus promene obrazovnog sistema je počeo. Trenutno je ostvariv u prvom idrugom razredu osonovne škole, kao i u petom i šestom i u prvom i drugomrazredu gimnazije. Ostali su urađeni. Obrazovni koncept je promenjen – navela jeMilijić Subić. 

Prema njegovim rečima, svaki program je strateški dokument. 

- Praveći programe, programirate kakovog građanina Srbije želite za doglednovreme. Školski sistem je jedini sistem kroz prolazi svaki građanin Srbije. Obrazovnikoncept je takav da imamo standarde, ishode i ključne pojmove sadržaja. Imamoškole i nastavnike koji ne snalaze dobro u toj slobodi – navela je ona.

Nacionalni identitet je zasnovan u svakom obrazovnom sistemu, ali to nije odvojena kategorija, već se javlja u procesima oko njega

Jasna Janković, član Nacionalnog prosvetnog saveta kaže da iza obrazovnog programastoje Zavod, Nacionalni savet i Ministartsvo.

- Svi velikani se obrađuju u nastvanim jedinicama i petog i šestog razreda krozsrpski jezik. Ima ih i u srednjoj školi, ali primereno uzrastu. U petom razreduosnovne škole je nešto iz detinjstva Milutina Milankovića, u šestom je iz autobiografije Nikole Tesle preuzet deo. Ima ih i u istoriji, i u fizici – navela je Janković.

Ona je dodala da odstupanje od programa može biti mač sa sve oštrice jer se namnogim fakultetima na prijemnom polaže srpski jetik.

 - To može biti medveđa usluga, jer kada učenikide na prijemni, oni se drže plana i programa. Možemo da dodajemo onima kojimanije previše, onima koji se bore za visoke ocene i imaju ambiciju da odu nafakultete  - rekao je Janković.

#Milutin Milanković

#Nikola Tesla

#Obrazovanje

#mihajlo pupin

'