AKTUELNO

U Višem sudu odložen je početak ponovljenog suđenja optuženima za paljenje americke ambasade 2008. godine u Beogradu posle mitinga "Kosovo je Srbija".

Suđenje je odloženo zbog izostanka branioca jednog od optuženih, pa se sve ponavlja po nalogu Apelacionog suda u Beogradu koji je prošle jeseni ukinuo prvostepenu presudu zbog nerazumljivosti i protivureenosti.

Ukinutim delom presude optuženi su bili osuđeni na uslovne kazne od šest do 10 meseci zatvora zbog teškog krivičnog dela protiv opšte sigurnosti, dok je za nekoliko njih Apelacioni sud potvrdio kazne zbog nasilniekog ponašanja. Na optuženičkoj klupi su Dejan Vučković, Dorđe Tomin, Nikola Kosanovia, Filip Backovia, Dragan Marinkov, Marko Novitovia i Milan Tomas.

Oni su optuženi da su ispred objekta ambasade SAD "opšte opasnom radnjom izazvali opasnost za život i telo ljudi i imovinu veaeg obima".

Oni se terete se da su nakon mitinga ispred Skupštine Srbije "Kosovo je Srbija", oko 18:30 sati organizovano došli do američke ambasade i gađali je kamenicama, bakljama i drugim predmetima i tako izazvali požar u kojem je poginuo Novosađanin Zoran Vujović.

Ambasada SAD u ovom postupku nije tražila odštetu, kao ni porodica Vujovića, koji je izgoreo u požaru u ambasadi.

Više javno tužilaštvo u Beogradu je pre tri godine pokrenulo preistražni postupak o tome ko je i kakve propuste u policiji napravio tokom i nakon obezbeđivanja mitinga "Kosovo je Srbija".

A.V/J.S

#Ambasada

#SAD

#Sud

#Suđenje

'