AKTUELNO

Beograđane je i ovog utorka ujutru dočekala magla i slaba vidljivost, ali i informacija da je u srpskoj prestonici na snazi ljubičasti alarm.

Kako su pojedini beogradski mediji pisali, pozivajući se na određena merenja kvaliteta vazduha, Beograd je osvanuo u ljubičastom, petom od maksimalnih šest stepena zagađenja. To je, kako je navedeno, zdravstveno upozorenje na vanredne uslove, koje pogađa čitavu populaciju.

Međutim, kako su Agenciji za zaštitu životne sredine, potvrdili za "Novosti", vazduh u prestonici je, prema merenjima, posle skoro nedelju dana, prešao iz crvene u narandžastu zonu, koja se označava kao prihvatljiva.

Na skali zagađenosti narandžasta zona je na trećem nivou od pet kategorija zagađenosti. U mernim stanicama na Mostaru, Novom Beogradu i Starom gradu zagađenost je u crvenoj zoni. Dok merenja iz stanice na Vračaru i Zelenom brdu pokazuju da je kvalitet vazduha odličan, odnosno na prvom od pet nivoa zagađenosti.

- U osnovne zagađujuće materije spadaju gasovi, sumpor-dioksid i oksidi azota, dok su suspendovane čestice PM-10 i PM-2,5 koje potiču od saobraćaja i grejanja - objašnjavaju u Gradskom zavodu za javno zdravlje. - Suspendovane čestice su sitna prašina, i one su osnovni izvor zagađenja u prestonici. Njihov prisutnost u vazduhu je bila povećana u prethodnim danima, a danas je primetan pada.

Nadležni ističu da se ipak kod osetljivih grupa u populaciji se mogu javiti određene zdravstvene tegobe, najčešće pogošanje već postojećeg oboljenja, ali se ne očekuju efekti na zdravlje zdravih osoba. Osetljive grupe su stari, deca, osobe sa oboljenjima srca i pluća.

- Osetljive grupe mogu boraviti napolju, ali moraju pratiti eventualnu pojavu simptoma kao što su kašalj, otežano disanje, a dodatno i pojavu lupanja srca i neuobičajenog osećaja umora kod osoba sa oboljenjima srca - navodi se u preporukama na sajtu "Beokom". - Ukoliko se jave ovi simptomi, neophodno je skratiti dužinu i smanjiti intenzitet napornih aktivnosti u spoljašnjoj sredini, a ako se simptomi zadrže i nakon preduzimanja ovih mera, obratiti se svom lekaru.

#Zagađenje

#ljubičasti alarm

'