AKTUELNO

Centar za bezbednost, istrage i odbranu DBA upozorio je da se droga poznata kao "krokodil" nalazi na ulicama. Upozoravaju i da je "krokodil" ili, medicinski, desomorfin, veoma opasna droga, koja je nekoliko puta jeftinija od kokaina, a dolazi iz "domaće radinosti" mešanjem kodeina, benzina, razređivača i hlorovodonične kiseline.

Unošenjem u organizam, dolazi do raspadanja tkiva. Životni vek onih koji se navuku na ovaj supstitut kokaina nije duži od dve godine. Ukoliko neko i uspe da se skine sa 'krokodila', često ostaje sa posledicama unakaženosti zbog dejstva ove droge.

Nedavno je šesnaestogodišnjakinja koja se predozirala "krokodilom" spasena od smrti zahvaljujući brzoj reakciji lekara iz Surdulice i Vranja, dok u Odžacima doktori nisu mogli ništa da učine da spasu devojčicu (17) koja se predozirala tom vrstom opijata.

Dr Ivica Mladenović, načelnik Klinike za bolesti zavisnosti, objašnjava da je ova droga dobila naziv jer, nakon duže upotrebe, koža korisnika poprima zelenkastu boju poput krljušti i dolazi do izumiranja tkiva. Podseća da je medicinski reč o desomorfinu koji je poznat i kao “sirotinjski” ili “ruski heroin”.

Foto: TV Pink Printscreen

- Po dejstvu je blizak heroinu, a zovu ga i ruski jer su ga u vreme socijalizma u SSSR obilato koristili Rusi za sedaciju, analgeziju, smirenje – kaže dr Mladenović. Ističe da je najveći problem sa ovom drogom njena cena, odnosno “krokodil” je jako jeftin i može se pripremiti u kućnoj laboratoriji.

Osim što “krokodil” ima efekte heroina (stondiranje), ima i efekte kokaina (“podizanje”), ali i LSD-a i sličnih droga (halucinacije). Ističe da je reč o ekstremno destruktivnoj drogi koja dovodi do enormno rapidnog starenja, potpunog propadanja tkiva i upravo zato je izuzetno opasna. 

- Porazno je jer je ova droga ekstremno jeftina i otud joj i drugi naziv “sirotinjski heroin” – kaže dr Mladenović. 

#Droga

#Ivica Mladenović

#Krokodil

#Novo jutro

'