AKTUELNO

Načelnik Uprave kriminalističke policije Dejan Kovačević izjavio je danas da su na udaru narkomanije srednjoškolci koji pod pritiskom društva, zbog svog statusa u okruženju ili iz puke znatiželje, probaju droge.

Kovačević je rekao da sintetičke droge najviše utiču na mlade, jer su jeftine i lako dostupne, i navodi da MUP čini sve kako bi sklonio narkotike sa ulica i daleko od naše dece.

- MUP shodno proceni na samom terenu, shodno dogadajima vrši svakodnevne opservacije i operativni sastav Uprave kriminalisticke policije je prisutan i u školama, vrtićima, srednjim školama. Policija je apsolutno u svim školskim ustanovama i trudimo se da droga bude daleko od naše dece - istakao je Kovačević.

- Pohvaliću se rezutatima MUP-a koji su 2019. završili rekordno, zaplenjeno je 7,33 tone narkotika. Posebno želim da istaknem da je zaplenjena ogromna količina marihuane, ali i kokaina, heroina, sintetickih droga - dodao je on.

Načelnik Uprave kriminalističke policije je naveo i da MUP u jednom kontinuitetu sklanja heroin sa srpskih ulica, kako heroin tako i sve druge vrste narkotika.

- Mi smo imali jednu od rekordnih zaplena, tom prilikom je zaplenjeno 77 kilograma čistog heroina i uhapšena tri lica. Pre toga imali smo 20,4 kilograma heroina, da ne nabrajam međunarodne akcije. Držacu se samo teze, količine narkotika. Imali ste primer da je u međunardonoj akciji sa Severnom Makedonijom i Austrijom u Novom Sadu zaplenjeno 6,5 kilograma heroina. Možda zvuči malo, ali to je heroin izuzetne čistoće koji se miksuje četiri do pet puta - kazao je Kovačević.

Dodao je da se, što se tiče geostrateškog položaja naše zemlje, nalazimo na balkanskoj ruti i veća količina narkotika prolazi kroz našu zemlju ka zapadnoj Evropi.

- Mi smo imali velike zaplene na graničnim prelazima. Procesuirano je 25 organizovanih grupa, od čega 11 organizovanih kriminalnih grupa što se tiče isključivo trgovine narkoticima - napomenuo je on.

Kaže da su svi uhapšeni na teritoriji Srbije i da su nosioci, nažalost, državljani Republike Srbije.

- Ističući heroin i marihuanu, napominjem da je prisutan i kokain u znatno manjoj količini. Imali smo 2019. godine zaplenu 13 kilograma izuzetno čistog kokaina. Ne želeći da umanjim ulogu naših državljana, napominjem da oni imaju veliku ulogu u prebacivanju kokaina iz Južne Amerike ka zemljama zapadne Evrope. U saradnji sa drugim zemljama, MUP je poželjan partner, sarađujemo sa svima, ne postoji zemlja sa kojom ne sarađujemo i postigli smo izuzetne rezultate - istakao je Kovačević.

Govoreći o sintetičkim drogama, on je naveo da se nove vrste takozvane sintetike pojavljuju s vremena na vreme, ali uspeli smo da uspostavimo mehanizam za brzo stavljanje na listu opojnih droga od momenta uočavanja. Kovačević je dodao da one najviše uticu na mlade - izuzetno su jeftine, a samim tim i dostupne mladim ljudima.

- Dolazi do situacije da jedan mlad čovek uzme jednu tabletu, naravno štetno je da uzme i jednu, ali je koncentracija u toj tableti mnogo veća nego što on misli i dolazi do predoziranja i negativnih efekata - navodi on.

Kovačević je dodao da je suštinski suzbijanje narkotika svakako prioritet u radu ministarstva.

- Nastavićemo iako smo tokom 2019. godine postigli istorijske rezultate, da ti rezultati tokom ove godine budu još veći i bolji i to je svakako jedan od osnovnih ciljeva u daljem radu. Podsetiću na 2019. godinu, da u 2020. ulazimo sa još višim zacrtanim ciljevima i trudićemo da ih ispunimo, a samim tim sklonimo narkotike sa naših ulica i daleko od naše dece - zaključio je načelnik Uprave kriminalističke policije.

#Dejan Kovačević

#Droga

#Srednjoškolci

'