AKTUELNO

Neposredno pred trostruko ubistvo nastala je istorijska fotografija na kojoj se nalazi Željko Ražnatović Arkan, Milenko Mandić i Dragan Garić. Uslikani su na mestu gde su par minuta nakon toga sva trojica ubijena.

Kako mediji prenose, pozivajući se na bliske izvore, fotografija je nastala potpuno spontano, sa ciljem da se trenutak druženja ovekoveči.

Da podsetimo, Arkan, Mandić i Garić ubijeni su 15. januara 2000. godine u holu hotela Interkontinetal. U hotelu se tada nalazila i Arkanova supruga, Svetlana Ceca Ražnatović koja je sa sestrom Lidijom obilazila radnje.

Foto: Printscreen YouTube/AP Archive, E-stock/Đenka

Oko 17 časova ispred hotela stala su dva automobila. Iz "opela kalibre", prema zvaničnoj verziji, izišli su Dragan Nikolić Gagi i Milan Đuričić Miki, koji su od ranije bili poznati policiji. 

Iz drugog vozila, golfa, izašli su Zoran Nikolić Pegla i Dobroslav Gavrić. Arkan je sedeo u separeu nedaleko od recepcije.

Foto: E-Stock/Đenka

Nekoliko minuta posle 17 sati, prišli su im Gagi i Miki. Rukovali su se sa Arkanom, izljubili sa Mandom i krenuli ka stepeništu koje je vodilo ka hotelskim salama za banket. Gavrić je seo u drugi separe, nekoliko metara iza leđa Arkanu.Minut kasnije, Gavrić je ustao od stola. Ispod kaputa je izvadio pištolj "CZ 99". Tri metka ispalio je Arkanu u potiljak, Mandi tri metka u glavu i jedan u leđa i sa dva metka pogađa u leđa Garića, koji je pokušao da pobegne. Na izlazu, Gavrića ranjava Arkanov telohranitelj Zvonko Mateović.

I Ceca je ispričala detalje ovog trostrukog ubistva.

- Željko je izašao iz butika gde smo bile, i krenuo da potraži svog prijatelja Mandu. Ja sam za to vreme sa sestrom obilazila butike, i povremeno prolazila pored separea gde su sedeli Željko, Manda I Garić. U jednom trenutku pored njega je sedeo i Branko Jevtović Jorga, a kad sam sledeći put došla, njega nije bilo. Sela sam malo pored supruga i otišla u “La France” - ispričala je Ražnatovićeva. Kako je dodala, oko 17 sati se začula pucnjava i nastala je panika.

- U jednom trenutku je istrčao Zvonko Mateović, tražio je da mu dam pištolj jer je on ispalio sve projektile iz svog oružja. Dala sam mu moj valter, ali on nije ispalio nijedan metak. Neke žene su mi branile da izađem iz butika, a Zvonko je vikao: “Ubijen je komandant”. Smogla sam snage i otrčala. Garić je bio na podu, Željko je krvario, pokušala sam sa reanimacijom. Videla sam da je Manda na mestu mrtav. Vrištala sam da neko pozove Hitnu pomoć, dok sam Željku iz usta vadila krv – rekla je Ceca.

Ona je dodala da je pored nje bila sestra Lidija, kao i da je iza leđa iznenada videla naoružanog mladića.

- Koščati mladić, crne puti i kratke kose, digao je oružje uvis, a Mateović je povikao: “Baci pištolj!”. Ne znam ko je taj momak, ali nije Jorga – ispričala je Ražnatovićeva.

Foto: Printscreen YouTube/Svetlana Ceca Raznatovic

Kaže da je sa sestrom Lidijom, Mateovićem i još jednim muškarcem ponela Željka prema izlaznim vratima.

- Jedva smo ga provukli kroz kružna vrata. Smestili smo ga u beli policijski džip "pajero", ali je jedan policajac rekao da nema dozvolu starešine da vozi auto, tako da se onaj čovek ponudio da sa BMW-om preveze Željka u bolnicu - rekla je Ražnatovićeva.

Kobnog dana se, za Pink.rs, prisetio i novinar Mladen Mijatović koji je izveštavao sa lica mesta. Ispričao je kakav je osećaj bio kada je saznao da je ubijen baš Željko Ražnatović Arkan i kako su reagovali ostali novinari.

- Svi smo bili iznenađeni ovom informacijom! Svi smo znali ko su ubijeni i da su izuzetno vodili računa o svojoj bezbednosti. U svakom slučaju, morao sam da isključim ličnu ocenu i emociju i budem na visini zadatka - rekao je Mijatović za Pink.rs.

Šta je još rekao za Pink.rs i kako je izgledao 15. januar 2000. iz njegovog ugla, pogledajte u nastavku:

#Arkan Ražnatović

#Ceca Živojinović

'