AKTUELNO

Dve decenije kasnije ubistvo Željka Ražnatovića Arkana i dalje intrigira javnost. Ko je pravi nalogodavac likvidacije – još uvek se ne zna, a jedini ko služi robiju za ubistvo komandata SDG jeste Dragan Gagi Nikolić.

Arkan je ubijen u beogradskom hotelu "Interkontinental" 15. januara 2000. godine, a u tom napadu živote su izgubili i Milenko Mandić Manda i Dragan Garić. Ubistvo se dogodilo oko 17 sati.

Arkan je u tom trenutku sedeo u separeu nedaleko od recepcije, dok su za to vreme, njegova supruga pevačica Svetlana Ceca Ražnatović i njena sestra Lidija, obilazile prodavnice unutar hotela.

Nekoliko minuta nakon 17 sati, dogodilo se trostruko ubistvo koje se prepričava već 20 godina unazad.

Napadači su Arkana pogodili sa tri hica u glavu, a tada su ubijeni i njegov telohranitelj Milenko Mandić Manda (1956) i Dragan Garić (1953). 

Foto: Printscreen YouTube/AP Archive, E-stock/Đenka

Dragan Gagi Nikolić, koji je osuđen na 30 godina zatvora zbog učestvovanja u likvidaciji komandanta Srpske dobrovoljačke garde,  ranije je za Kurir do detalja ispričao kako je izgledalo Arkanovo ubistvo.

"AKCIJA NA AUTOKOMANDI PRVOBITNI PLAN"

Gagi je, sa svojim kumom Dobrosavom Gavrićem u jesen 1999. otišao, na poziv Zorana Uskokovića Skoleta, u restoran „Dvor“ u Rakovici, nakon čega su njih dvojica počela da prate Arkana kako bi ga Gavrić likvidirao. 

Nikolić je otkrio da su ga često čekali na Autokomandi, gde je prvobitno trebalo da bude ubijen. Oni su u više navrata odlazili u hotel „Interkontinental“, ali tu lokaciju su smatrali nepodobnom.

Nikolić sa svojom ženom, bratom Milanom Đuričićem Mikijem, koji je takođe osuđen na 30 godina, a likvidiran u Južnoj Africi, Dobrosavom Gavrićem i njihovim devojkamasrpsku Novu 2000. godinu dočekao na Paliću, samo dva dana pre nego što jeubijen Željko Ražnatović.

- Moram da objasnim da Đuričić do tog dočeka uopšte nije znao šta planiramo. Tek tada sam mu rekao. Gavrić je bio protiv toga da ga uključujemo, smatrao je da sve može da završi sam, bez Mikija. Petnaestog januara posle podne krenuli smo iz Subotice za Beograd, sivom „tojotom“ kojom je upravljao Gavrić. U autu su bili moja žena i njegova devojka. Dok smo jeli u „Meku“ u Subotici, pozvao me je iz Nemačke Zoran Uskoković Skole. Rekao sam mu da jedemo, da ćemo prošetati i da moja žena hoće da kupuje u jednom butiku. Potom me je zvao i Jorga i rekao da je dobio informaciju da će Željko Ražnatović toga dana biti sam u hotelu „Interkontinental“ sa suprugom Svetlanom Ražnatović. Rekao mi je da vidim šta ću i, ako mogu, krenem za Beograd. Preneo sam to Gavriću - kaže Nikolić.

Foto: Foto/Privatna Arhiva

POVRTAK U BEGORAD, I SPROVOĐENJE AKCIJE

Kako je tada rekao, pri povratku za Beograd krenuli su u sprovođenje plana. Kako je objasnio, cilj je najpre bio da se ubistvo dogodi ispred “Kontinentala”, ali akcija nije išla odmah planiranim tokom.

Istog trenutka krenuli smo za Beograd. Ja kući, a Gavrić u hotel. Jorga je u međuvremenu izveo Arkana ispred „Kontija“ kako bi pokušao da mu proda „audi A8“. Trudio se da ga što duže zadrži, pa mu je predlagao cenu, ali Arkan je rekao da ga ne interesuje jer vozi samo džipove. Vratio se u lobi hotela. U međuvremenu, Jorga me je zvao više puta da me pita zašto Gavrić kasni. Znao sam da je pokojni Milenko Mandić Manda u hotelu. Bio je moj veliki prijatelj i kamo sreće da je živ. Jorga mi je preneo pozdrave od njega

Foto: Foto/Privatna Arhiva

Gavrić se u „Interkontinental“ dovezao „tojotom“, sam. Miki Đuričić je došao drugim automobilom, „opel kalibrom“, i parkirao se u blizini. Arkan je tada već bio u hotelu.

“DVOUMLJENJE I AKCIJA”

- Gavrić je ušao u hotel i seo iza separea u kom su sedeli sada pokojni Arkan, MilenkoMandić i Dragan Garić. Tu je bio i Jorga. Čuli smo se telefonom. Miki Đuričić je, po dogovoru, bio parkiran u blizini. Njegov zadatak je bio da Gavriću, kada ubije Arkana, pomogne da pobegne i spreči eventualnu poteru za njim. Gavrić me je pozvao iz hotela i rekao mi: „Situacija nije dobra“ - otkriva Nikolić.

- Paralelno su me zvali Skole iz Nemačke i Jorga iz hotela i tvrdili suprotno - da situacija jeste dobra! U jednom trenutku sam pozvao Gavrića i rekao mu: „Nema problema, odustaćemo. Ti si moj brat i kum, ako ti kažeš da nije za reakciju, onda nije. Ne mora danas.“ Više sam verovao Gavriću. Nekoliko trenutaka kasnije ponovo me je pozvao. Rekao je samo „krećem“ i prekinuo vezu. Pozvao sam ga ponovo, ali više nije bio dostupan - priseća se on telefonskog razgovora koji se dogodio nekoliko sekundi pre ubistva.

Foto: E-Stock/Đenka

“TROJKA”

Sledeći telefonski poziv, nekoliko sekundi posle zločina, Gagi je primio od Jorge. On je, kako se kasnije ispostavilo, stajao na samo nekoliko metara od separea u kom su ubijeni Arkan i dvojica njegovih prijatelja. U trenutku likvidacije nosio je kolač u rukama i pištolj mu je ispao.

- Sedeo sam na kožnoj fotelji u svojoj dnevnoj sobi i gledao u Presvetu Bogorodicu. Izlazim na terasu, javljam se na telefon. Sećam se, Jorga mi kaže: „Trojka.“ Ja sam u čudu, kroz glavu mi prolazi dosta toga. Razmišljam, kako trojka? Pitam da li je Manda. On mi, oduševljen, kaže samo: „Spektakularna stvar, čista trojka.“ Govorim mu: „Ne može trojka! Arkan i ko još?“, a on mi kaže: „Kazaće ti to Miki“ - sa uzdahom priča Dragan Gagi Nikolić.

Kada mu je telefon pozvonio sledeći put, na vezi je bio Milan Đuričić Miki.

- Miki me zove iz auta i kaže mi da je Gavrić teško ranjen. Pitam ga šta se dogodilo unutra, Jorga govori o trojici. Miki mi odgovara da nije bio tamo, ali da kreću ka mojoj zgradi i da stižu za desetak minuta. Razmišljam šta da radim, stvari su se zakomplikovale, tada sam postao svestan da bez suda i policije više ne može da prođe...- ispričao je Nikolić.

#Arkan Ražnatović

#Ubistvo

'